Poznati pjevač Zdravko Čolić Čola je jedan od najvećih pjevača u posljednjih nekoliko decenija. Naime, njegovo porijeklo vodi iz Hercegovina, i iako je on nerijetko isticao da je Sarajlija njegovi preci ipak to ne kažu. Vlahovići, jedno selo u ljubinskom srezu su upravo Čolin rodni zavičaj.

Kao što već svi znaju, Čola je rođen u Sarajevu i svi ga smatraju čistokrvnim Bosancem, a zapravo on je čisti Hercegovac. Njegovi roditelji su Hercegovci. Sam Čola je rijetko pričao o svojoj porodici, tek nekoliko puta je spominjao Trebinje i Stolac, majčino rodno mjesto Trebinjske šume, ali Vlahoviće nikada. Čolići su prema riječima pjevačevog rođaka, baš iz Vlahovića, jedno od većih sela, 15 kilometara od Ljubinja. Bilo je tu nekada više hiljada duša, škola, crkva, a sada u njemu žive tek dvoje starijih i Milivoje Čolić, jedan od rijetkih koji se vratio u selo i tu živi, tik uz poveliku kamenu kuću gdje su rođeni Zdravkovi otac Vlado, deda Dušan.

Zdravko Čolić slavi rođendan: 'Zdravlje je najvažnije, a ostalo sve ide svojim tijekom, uz malo sreće' - tportal
Na njima su još originalna vrata, katanac, krov se skoro urušio, ali još prkosi vremenu, vjetru, kiši i čuva glasove prošlosti. Obrasla je u travu, jedna strana je skoro srušena, ali odoljeva, čak i posljednji zemljotres nije uspio da je pokori. Milivoje Čolić, pjevačev rođak kaže da ga je vidio samo jednom i to kada se Čola zajedno s bratom prije desetak godina raspitivao se o svojim korjenima.

– Evo, ovo je kuća. Tu je rođen Vlade. Ovo je, vidi se, turska gradnja. Knez sela je bio u ovoj kući. Čola je od te familije, od poslednjeg kneza iz sela, Čolići su bili kneževi (upravljali selom, p.a). Knezovi su bili, gde su bili Turci. Ulazilo se sa gornje strane, dole je bila stoka, gore je čeljad spavala. Šćepan je bio zadnji knez Čolića, to je Zdravkov pradeda. Čola ti ovde nije rođen, on je jednom došao, bio pre deset godina s bratom. Deda mu se iselio u Topolovac, a Vlado, njegov otac, bio je u Sarajevu u policiji. Nisam ni siguran da Zdravko veruje da je odavde – kroz osmeh priča Milivoje.Iz porodičnog sefa otuđeno 20.000 eura, šok je uslijedio kada je uhvaćen počinilac

– Iz te kuće, tu je knez stolovao, pobegli su svi Čolići naši, bežali ljudi, i ne samo Čolići, nego svi iz sela od Turaka u Crnu Goru. Kada su se vratili, nama vrata na polači, po starinski su tako zvali kuću. Prepoznali su ih u Bitulji Donjoj, Turci odneli, to su muslimanska sela do Stoca, oni otišli, skinuli ta vrata i vratili ih – ispričao je Milivoje.

Čolin pomenuti rođak kaže, da iako ga ne poznaje baš najbolje ipak mu zamjera jednu stvar.

 

– Malo znam o njemu, vidim da peva. Vidiš, nije dolazio, jednom, ali sam mu ja jednu grešku zapisao. Kada su ga pitali odakle je rodom, a on je kazao da je iz Stoca, nije hteo reći iz Ljubinja, ni iz Vlahovića, a trebalo je reći, a ne zabacivati svoje korene – zamerio je Milovan Zdravku.

Preporučujemo