Kako temperature neumitno padaju, vrijeme je da ozbiljno razmislite o dopuni vaše zimske garderobe. S obzirom na trenutačni porast cijena, postavlja se prijeporno pitanje – da li je mudrije kupovati zimsku odjeću ili se upustiti u njezinu izradu? Nekada se smatralo da su pripreme za hladnu sezonu prvenstveno rezervirane za one sa skromnijim financijskim sredstvima. No, tržišne fluktuacije su nepravedno promijenile ovaj neslužbeni dogovor.

Primjerice, ajvar, tradicionalni kulinarski specijalitet idealan za zimske večeri, zahtijeva složenu pripremu koja traje nekoliko dana. Ako ste urban domaćin ili domaćica kojima je odlazak na tržnicu radi nabave zimnice neophodan, izračuni za pripremu ajvara, kiselih krastavaca i džema ovog listopada premašuju 10.000 dinara. Izračunava se da za teglu od 700 grama ajvara potrošite najmanje 600 dinara. Kada se odlučite pripremiti deset takvih tegli, ukupni iznos se penje na otprilike 6.000 dinara. U ovom izračunu uključena je i cijena staklenke od 50 dinara, plus dodatni troškovi za ulje, sol, struju i ogrjev.

Zanimljivo je da na tržnicama gotovi ajvar često dostiže cijenu od oko 900 dinara za teglu od 700-720 grama. S druge strane, online oglasi i veletržnice pokazuju da tegla ajvara, poznata kao “južni ajvar”, može koštati i do 1.500 dinara. Fascinantno je da uvozni ajvar, koji često nazivaju “srpski kavijar”, može biti povoljniji od domaćih marki. Primjerice, ajvar iz Sjeverne Makedonije može se nabaviti po cijenama od 300 do 600 dinara, ovisno o proizvođaču i količini. Hrvatski specijalitet, ajvar, obično se prodaje za oko 500 dinara. Većina supermarketa nudi teglu prženog ajvara od 360 grama za samo 179 dinara. Domaći ljuti ajvar, pak, varira u cijeni od 600 do 1.000 dinara za teglu od 550 grama, dok je ajvar s patlidžanom nešto skuplji, s cijenom od 600 do 1.040 dinara. Ljutenice i domaći pinđuri mogu se pronaći za oko 1.100 dinara.

U našoj potrazi za istraživanjem, analizirali smo cijene raznog povrća koje je potrebno za pripremu različite zimske hrane, uključujući paradajz u boci, kisele krastavce i razne salate. Prodavci začina su preplavili moderne tržnice, a cijene tih sastojaka variraju od 180 do 250 dinara. Za pripremu kiselih krastavaca, potrebni su različiti sastojci, uključujući papriku, sol, šećer, esenciju, ocat, papar i konzervanse. Svi ovi potrebni sastojci mogu brzo nagomilati troškove, iznosivši se negdje između 700 i 750 dinara. Na tržištu, ljute papričice se prodaju po cijenama od 15 do 20 dinara po komadu. Za pripremu kiselih krastavaca također je potrebna mrkva, koja varira u cijeni od 80 dinara po kilogramu u Zrenjaninu i Požarevcu, do 200 dinara po kilogramu u Beogradu.

Paradajz je popularan izbor za mnoge kućanstva, bilo svjež ili konzerviran u boci. Cijene paradajza na tržnicama kreću se od 150 do 250 dinara po kilogramu. Plavi patlidžani također su dostupni po cijenama od 80 do 150 dinara po kilogramu. Kornišoni su postali ključni dio zimske kuhinje, a njihova cijena raste kako sezona odmiče. Jeftiniji kornišoni se prodaju po cijeni od najmanje 130 dinara po kilogramu, dok se za svježije i kvalitetnije mogu izdvojiti i do 250 dinara po kilogramu.S obzirom na sve ove troškove, zaključak je da će nabavka gotovih proizvoda kao što su ajvar, razne salate i kiseli krastavci u većini slučajeva biti isplativija i učinkovitija opcija. Do ovog zaključka dolazi se nakon pažljivog razmatranja kako financijskih, tako i vremenskih ulaganja.

Preporučujemo