Prošle godine Dragana je sa svojim mužem spakovala kofere i preselila se u Holandiju u mjesto blizu Amsterdama. Sa nama je podjelila i svoje utiske:

 

– Dosta se vodi briga da budu čisti dvorišta i ulice, nema pasa lutalica na svakom koraku, sve je nekako uređenije i prosto čisto. Ovde se svi uglavnom greju na gas, a ne na struju. Nedeljno ili mesečno se plaća neko ko čisti lišće ispred zgrade, granje i ostalo. Nisam videla čak ni prosjake na ulici. Jedna od najuočljivijih pojava, kad prvi put dođeš, jeste to što su biciklističke staze na svakom koraku, koje su odvojene od pešačkih staza i cesti, a opet sve je nekako skladno i sa merom – ističe Dragana.

 

KAko ona kaže Holanđani baš vode računa o odvajanju smeća.

– Ovde se smeće posebno odvaja i to svi praktikuju. Kada bacaš, imaš poseban broj koji ti je dodeljen i koji se očita, te se na osnovu količine bačenog smeća vodi evidencija i plaća se na godišnjem nivou. Još jedna stvar koja mi je zapala za oko jeste da se pretežno sve plaća karticom. Holađani manje koriste gotovinu. Koriste karticu čak i kada plaćaju parking, idu vozom… – ističe Dragana.

 

Ostatak pročitajte OVDJE

Preporučujemo