Indira Radić, poznata pevačica, došla je na svet 14. juna 1966. godine, u pitoresknom selu Dragalovci, smještenom nedaleko od grada Doboja, koji danas pripada opštini Stanari. Njen otac, Živko, bio je vozač i visoki član Saveza komunista Bosne i Hercegovine, dok je majka Rosa, brižno brinula o kućanstvu.

Sam njen izbor imena, Indira, nosi duboko ukorenjeno značenje, te se često prevodi kao “sjajna”, “divna” ili “cvet cvetova”. Ime je izabrano u čast indijske premijerke, Indire Gandi, čiju političku karijeru je Indirin otac Živko pratilje s oduševljenjem.Već od najranijih dana, Indirini roditelji su prepoznali njen izuzetni dar za pevanje, te je od najmaldjih godina učestvovala na raznim muzičkim takmičenjima. Prvobitno je pohađala osnovnu školu u selu Stanari, putujući peške čak pet kilometara do škole. Njena muzička karijera započela je 1992. godine, u okviru produkcijske kuće Južni vetar, gde je snimila hitove kao što su “Daj mi obećanje”, “Iskreno mi kaži”, “Pamtimo ovo veče”, “Poljubi me i videćeš”, “Tužna vrbo”, “Moja će te ljubav stići”, “Ugasi me”, i “Zbog tebe”.

Indira je postala najpopularnija i najprodavanija pevačica na Balkanu tokom 2004. i 2005. godine, kada je oduševljavala publiku na brojnim nastupima širom Balkana. Njeni samostalni koncerti u Zagrebu i Beogradu 1997. i 2004. godine posebno su se isticali, a niz drugih nastupa uključivao je i spektakularne koncerte u Sofiji, Ohridu i Ljubljani. Njeno umetničko delo je nagrađeno Nagradom za najbolju pevačicu na Balkanu 2005. godine, a takođe je dobila nagradu za hit godine na Danima estrade (April).Indira je svoj prvi javni nastup imala sa samo deset godina, kada je, na zahtev roditelja, otpevala pesmu “Nevernice moja, vrati mi se” od strane Kemala Malovčića, na jednom slavlju u hotelu Kardijal, u Tesliću.Svoj prvi samostalni album “Nagrada i kazna” snimila je 1992. godine, u produkciji “Južnog vetra”. Njena predanost muzici bila je vidljiva, jer je za snimanje tog albuma izdvojila značajnu sumu od 20.000 maraka, uprkos tome što je bilo ratno doba u Jugoslaviji, i koridor za snimanje bio zatvoren.Također, 1991. godine prijavila se za takmičenje “Prvi glas Bosne i Hercegovine” u Sarajevu, gdje je stigla do finala i osvojila prvo mesto.

Indira, osoba koja potiče iz različitih kultura i veroispovesti, odabrala je pravoslavnu veru i sa ponosom istakla svoje poreklo pesmom “Srpkinja je mene majka rodila”. Iako je oduvek bila strastveno posvećena muzici, njena majka je prvobitno razmišljala da bi trebalo da pronađe “ozbiljnije zanimanje”. Indira se čak upisala u medicinsku školu kako bi ispunila očekivanja svoje majke, putujući svakodnevno iz svog rodnog sela u udaljeni grad Banja Luka, težeći ostvarenju svojih snova, a istovremeno zadovoljavajući obaveze prema obrazovanju. Pored svoje strasti prema muzici, Indira je radila kao medicinska sestra, pa je čak i u toj oblasti ostvarila značajne kontakte s kolegama i pacijentima, a mnogi od njih ostali su u kontaktu s njom tokom godina.

Preporučujemo