Mnoga današnja djeca nemaju pristup svemu čemu su imale generacije osamdesetih godina prošlog vijeka. Dok današnji roitelji smatraju da je taj odgoj neprihvaatljiv, roditelji koji su u to vrijeme odgajali svoju djecu smatraju da su svoju djecu odgajali baš onako kako treba, i ne slažu se kako se danas djeca odgajaju. U nastavku današnjeg članka vam donosimo 8 stvari koje su roditelji dopuštali 1980. godine,a sada ne:

Hitna metoda kod dugotrajnog zatvora, prednosti i nedostaci | missZDRAVA

1. Djeca su ostajala sama čak i po nekoliko sati, dok su njihovi roditelji na poslu ili kod nekih porodičnih prijatelja. Sami su pravili ručak ili obavljali neke kućne poslove, one najosnovnije, onda išli u školu, dok su roditelji bili na poslu.
2. Kacige za bicikl? Šta je to? Djeca su slobodno i bez problema vozila bicikl i niko nije nosio nikakvu zaštitu: ni na koljenima, ni na glavi.

Bicikl

3. Djeca su se vozila u automobilima, a auto sjedišta specijalno za njih nisu ni postojala. Djeca često nisu bila čak ni vezana na zadnjem jsedištu, a neke su roditelji držali i u krilu dok su vozili.

4. Djeci je bilo dopušteno da se igraju – bilo gdje i s kim god žele! Sjećate li se onog momenta kada nakon buđenja izađete iz kuće, igra vas ponese pa se kući vratite tek na večeru, jer znate – ako se vratite na ručak, roditelji će vas pitati gdje ste bili. Ovako ste imali svu slobodu da idete gdje želite i da se igrate s čim i s kim god želite.

5. Roditelji nisu obraćali veliku pažnju na to šta djeca jedu i koliko jedu. Danas majke imaju opsesiju da djeci spreme zdravu hranu, te da djeca ne preteraju sa nezdravom hranom. Prije toga nije bilo.

6. Djeca su mogla da piju vodu direktno sa česme i iz baštanskog crijeva. Danas roditelje plaši činjenica da voda sa česme nije dovoljno zdrava, pa djeci daju filtriranu vodu ili flaširanu. Djeca po parkovima nose flašice sa vodom, a voda sa baštanskog crijeva ne dolazi u obzir. Nismo sigurni da djeca danas znaju i da piju vodu sa crijeva?!

Sokić, Deca, Vrtić

7. Starija djeca su čuvala mlađu djecu. Recimo, šestogodišnje dijete je čuvalo mlađeg brata ili sestru. Danas to ne dolazi u obzir. Samo odrasle i odgovorne osobe mogu da čuvaju djecu.

8. Djeca su na televiziji mogla da gledaju šta su htjela. Često su se porodično gledali nasilni filmovi, horor i romantični filmovi. Tako da za djecu nije bilo limita po tom pitanju.

Preporučujemo