Naša poznata glumica Sloboda Mićalović, moramo priznati ima jako neobično i nesvakidašnje ime, i nije ga dobila baš slučajno. Na ideju koje ime da dobije, doša je njen pokojni otac Dragan Mićalović. Ova lijepa glumica je jednom prilikom sama otkrila da je svoje ime dobila po Slobodi Bodi Trajković, koja je inače bila čuvena i velika ljubav Lole Ribara. Tako je na ovu ideju došao je njen otac, dok je igrao monodramu “Ivo Lola Ribar”:


– Moj otac je igrao monodarmu ‘Ivo Lola Ribar’, a Sloboda Trajković je bila Lolina verenica. To je najlepša ljubavna priča, poput našeg “Romea i Julije”- rekla je tada Boba, pa je dodala da njena imenjakinja na neki način i danas živi, kroz nju.

Inače, za one koji ne znaju Sloboda Trajković je rođena u Vrnjačkoj Banji 1918. godine , u godini kada je završen Prvi svetski rat. Njen otac Svetolik, koji je bio ugledni apotekar, nazvao ju je tako u ime trijumfa slobode. Njen brat Miroslav bio je veoma aktivan u Narodno-oslobodilačkoj borbi i živio je u Beogradu, gde je i ona stigla na studije hemije i gde ju je Miroslav ju je 1937. upoznao s danas čuvenim Ivom Lolom Ribarom.

– Od prvog susreta je počela ljubav, velika i predivna- pričala je kasnije Slobodina sestra Milica, jedina članica ove porodice koja je preživjela Drugi svjetski r*t

“Najdraža, jedina moja!

– Pišući ovo pismo ja se pouzdano nadam – optimista sam kao i uvek – da te ono nikada neće stići već da ćemo se nas dvoje videti i uvek ostati zajedno. Jer ovo pismo je zato i pisano… U mom životu postoje samo dve stvari: moja služba našem svetom cilju i moja ljubav prema tebi, najmilija moja. Našu sreću i život koji smo hteli nismo, kao i milioni drugih, mogli ostvariti izolovano, već preko naše borbe i naše pobede. I zato su te dve stvari u suštini, u meni samom, jedno… Ako primaš ovo pismo – ako, dakle, ja ne doživim taj veliki čas, nemoj mnogo tugovati najdraža! U svetu u kome budeš tada živela naći ćeš, uvek živ, najbolji deo mene samog i svu moju ljubav prema tebi… I želim da nikada ne dobiješ ovo pismo, već da zajedno s tobom dočekam veliki čas pobede.

Preporučujemo