Boris Dobrodejev koji je bio stvoritelj žanra biografskog dokumentarca u sovjetskoj kinematografiji, um*o je u 95. godini. Mnoga njegova djela bila su posvećena istaknutim ličnostima kao što su – Beethovenu, Borodinu, Šostakoviču, Gorkom, Erenburgu, Mendeljejevu, Čkalovu. Godine 1977. Boris Dobrodeev dobio je Državnu nagradu RSFSR-a nazvanu po braći Vasiliev za scenarij filma Deveta visina, a 1982. dobio je Lenjinovu nagradu za televizijsku seriju Karl Marx.Mlade godine.

Magija svijeća: Uz bijelu svijeću povezujemo se s preminulima | 24sata
Među njegovim najvećim uspjesima su i nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji za film “Prva učiteljica” u saradnji s Chingizom Aitmatovom i nominacija za Oscara za film “Sjećanja na Pavlovsk”. Posljednjih godina puno je sarađivao s TV kanalom Kultura, stvorio četiri filma koji su uspješno prikazani na kanalu. Ukupno ima više od 80 filmova.

Memorijalna svijeća: značajke, tradicije i zanimljivosti

“Dugo sam lutao u mraku pre nego sam shvatio da, kao što igranom filmu treba dramaturgija, tako je i dokumentarnom filmu potrebna sasvim posebna, originalna dramaturgija. zatim umetnička forma. A ovo, čini mi se, uvek treba težiti“, rekao je Boris Dobrodejev.

Danas se pale svijeće zbog 'smrti demokracije' u srednjobosanskoj općini –  Relax Portal

“Boris Tihonovič Dobrodejev bio je čovek koji je živeo neverovatan život. Mnogima bi verovatno bili dovoljni događaji koji su se u njemu odvijali, jer svaka faza u životu je poseban prostor za kreativnost i ujedno poseban prostor za život – i njegov lični život, i život zemlje. Sada mnogi ljudi govore o njemu kao o izvanrednom dokumentaristu, a on je zaista bio jedan od najozbiljnijih i najdubljih dokumentarista koji je snimao na različite teme. Ali, naravno , njegov rad u igranim filmovima bio je apsolutno prekrasan. Jedan od njegovih najboljih scenarija je “Prvi učitelj”, koji je napisao prema priči Chingiza Aitmatova. Film je, kao što znate, snimio Andrej Končalovski. Dobio je Veneciju Nagrada na Filmskom festivalu 1965. Bavio se stvaralaštvom do kraja svojih dana. I sreća koja je nakon njega ostala tako divni filmovi i knjige koji su vrlo važni za našu kulturu i istorijsko pamćenje”, rekao je Mikhail Shvydka.

Preporučujemo