Otkad su u februaru počeli ra*ni sukobi u Ukrajini, kada je Vladmiri Putin izjavio da je u pitanju samo vojna vježba, njegovi postupci ne prestaju da šokiraju svijet svaki dan iznova. Putin je dosta svojih nekada bliskih saradnika odlučio da udalji od sebe i da nema dodirnih tačaka sa njim. On je otkad je objavio djelimičnu mobilizaciju oko 300 000 ruskih rezervanata odlučio da se povuče iz javnosti na nekoliko dana i sebi priupti, kako se čini, prijeko potreban odmor. To je vjerovatno odlučio jer je malo umoran i nije želio da nagglo donosi neke nov odluke, nego da hladne glave razmisli šta će i kako će dalje.

Ukraine war: Putin not bluffing about nuclear weapons, EU says - BBC News

U medijima su se pojavile spekulacije da je otišao u svoju “tajnu” vilu, koja posjedjuje sav mogući luksuz. On se danas odlučio vratiti svojim svakodnevnim obavezama, pa nije mnogo gubio vrijeme. On je odmah po povratku odlučio da smijeni i razriješi dužnosti Čizove, koji je inače stalni predstavnik njegove zemlje pri Europskoj uniji i Euratomu pišu tamošnji mediji.

Čizov odlazi sa ambasadorske pozicije

– Osloboditi Čižova Vladimira Aleksejeviča dužnosti stalnog predstavnika Ruske Federacije pri Evropskoj uniji i Evropskoj zajednici za atomsku energiju u Briselu, Kraljevina Belgija – navodi se u ukazu ruskog predsjednika Valimira Putina.

Vladmiir Čižov: Rusija će zaštititi svoje građane
Ruski predstavnik pri Europskoj uniji i Euratomu Čizov je uvijek bio spreman da razgovara o mnogim pitanjima koja su bila van njegovih direktnih ovlasti koje mu je dao Vladimir Putin. On je za vrijeme svog mandata uvijek davao iznenađujuće izjave, pa je tako prije četiri godine, 2018. godine rekao da bilo kakav sukob u Ukrajini ni n koji način nije u interesu Rusije i da je Donbas “dio Ukrajine”. Jedna od njegovih najvećih tema bila je i energetika.

Preporučujemo