Karl Jung se ubraja među najistaknutije psihologe svih vremena i ostavio je neprocenjiv doprinos razumevanju ljudske psihologije. Njegove teorije obiluju dubokim uvidima u porodične odnose i uticaj odgoja na decu.Ovaj izuzetni švajcarski psihijatar i tvorac analitičke psihologije imao je jedinstven perspektivu prema svetu i dar za pronicanje u dubine ljudskih misli. Tokom svoje bogate karijere, susretao se s mnogim pacijentima i sticao raznovrsna iskustva, što ga je inspirisalo da zabeleži svoja posmatranja različitih situacija.

Posebno je posvetio pažnju proučavanju uticaja odgoja i odrastanja na dečake. Jung je došao do zaključka da nepravilan odgoj može dovesti do kompleksa poznatog kao “muškarac/dete”. Ovaj kompleks se odnosi na situaciju u kojoj muškarac ostaje emocionalno vezan za svoju majku i teško postaje nezavisan muškarac. To se obično dešava kada majka ne pruža dovoljno pažnje i ljubavi svom suprugu, ocu deteta, što automatski vodi ka potrebi za većom povezanošću sa sinom nego što je potrebno.

Njena preterana briga usmerena prema sinu umesto prema mužu može rezultirati jakom emocionalnom povezanošću sina sa majkom, čime mu postaje teško da se osamostali. Majka ne bi smela da vidi svog sina kao zamenu za nedostatak pažnje od strane muža. Termin “Mamin sin” koristi se za opisivanje muškarca koji je duboko vezan za svoju majku, čak i u kasnijim godinama. Obično se oslanja na majčino mišljenje i odobrenje u mnogim aspektima svog života.Ovaj oblik odnosa može sprečiti sina da razvije osećaj samostalnosti i hrabrost potrebnu za donošenje važnih životnih odluka. Kao rezultat toga, ovakav stav može imati negativan uticaj na muškost i sposobnost preuzimanja kontrole nad sopstvenim životom, uključujući preuzimanje rizika.

Naravno, treba napomenuti da ovakav odnos može biti štetan i za majku i za sina. Majka se previše emotivno vezuje za dete, čime mu onemogućava razvoj samostalnosti, dok sin može imati teškoće u razvijanju zdravog odnosa sa ženama.Žene takođe mogu izbegavati veze sa “maminim sinovima” jer takve veze često podrazumevaju ulogu zamene majci u njihovim životima. To može zahtevati preveliku brigu i pažnju od partnerke, što, naravno, može uticati na razvoj zdravog partnerskog odnosa u budućnosti.

Da bi muškarac postao nezavisan i samostalan, često je potrebno prekinuti emocionalnu vezu sa majkom, iako to ponekad može biti izazovno, posebno u zrelijim godinama života. Nedostatak ove granice u odnosu između majke i sina može stvarati ozbiljne probleme u bračnom životu, jer istraživanja pokazuju da bračni parovi češće traže pomoć stručnjaka zbog intervencije majke prema muškarcu nego nevenčani parovi. Ova intervencija majke često dovodi do emocionalnog distanciranja i problema u komunikaciji između partnera.

Preporučujemo