Nakon što je Sjeverna Koreja lansirala raketu, koja je bila srednjeg dometa i koja je preletila dio sjevernog Japana, i vlasti u Tokiju naredile htinu evakuaciju ljudi na ostrvo Hokaido, i do daljnjeg zabranili željeznički saobraćaj u tom dijelu njihove države, japansko Ministarstvo odbrane naredio i hitno polijetanje lovca F15, kako bi se što prije pronašli ostaci rakete, prenose tamošnji mediji. Nakon što je stigla dojava o lansiranju, jutros je ministar odbrane te zemlje naredio da lovci odmah krenu u pretragu terena.

ЈАПАН ДИГАО БОРБЕНЕ АВИОНЕ: Министар одбране наредио да ловци крену у претрагу терена
Prema dosadašnjim informacijama koje su dostupne medijima, Sjeverna Koreja je lansirala raketu u 7:22 po lokalnom vremenu. Vjeruje se da je raketa preletila okrug Aomori i da je pala u Pacifik oko 7:44. Odmah je građanima poslata poruka za evakuaciju i povlačenje u skloništa.

– Severna Koreja je lansirala projektil. Molimo vas evakuišite se u zgrade ili u podzemne prolaze – objavila je Vlada Japana u poruci koja je objavljena u 7.29 ujutru po vremenu u Tokiju.

Severna Koreja, Raketa
Ovakva ili slična se situacija nije desila još od 2017. godine. Prema podacima Ministarstva odbrane Japana, maksimalna visina je oko 1.000 kilometara, a daljina leta je oko 4.600 kilometara, što je čini najdužom daljinom leta sjevernokorejskih balističkih projektila. Navode da je projektil prošao preko prefekture Aomori oko 7:28 časova, a tačka pada se procjenjuje na oko 3.200 kilometara istočno od grada Kamaiši, prefektura Ivate. Raketa je, prema prvim informacijama. dostigla brzinu od 17 maha. Za sada nije potvrđena nikakva šteta na avionima ili brodovima.

Severna Koreja raketa
– Izgleda da je to bila balistička raketa čiji je domet veći od dometa balističke rakete srednjeg dometa – rekao je ministar odbrane Hamada.

– Ovo je ozbiljna i neposredna pretnja za bezbednost naše zemlje. To ugrožava mir i bezbednost regiona i međunarodne zajednice i predstavlja ozbiljnu pretnju za celu međunarodnu zajednicu. To je izazov – rekao je glavni sekretar kabineta premijera ističući da je vlada Japana uložila snažan protest protiv Severne Koreje preko svoje ambasade u Pekingu.

Preporučujemo