Posljednjih godina zabilježen je sve veći broj mladih ljudi koji napuštaju našu državu u želji da stvore bolje uvjete za život često se odlučuju za odlazak u inostranstvo gdje je veća znatno potražnja za radnom snagom. To je ujedno i razlog zbog čega smo ostali bez velikog broja mladog i sposobnog kadra, sistem koji je trenutno vlada generalno na našim područjima zemlja bivše Jugoslavije jednostavno nije funkcionalan i zahtjeva neke temeljite promjene.

Zemlja koje je dobila najviše naše radne snage definitivno jeste Njemačka za koju se sve više mladih odlučuje. Međutim treba uzeti u obzir da je došlo vrijeme u kojem svi gledaju samo profit i često se dešava naši radnici budu prevareni od strane njihovih poslodavaca. Zbog svega toga treba obratiti posebnu pažnju prilikom ugovaranja posla u inostranstvu a to nam je potvrdila i Dušica M. koja je odlučila podjeliti svoju priču na društvenim mrežama. Navodi kako je dobila priliku za sjajan posao u Njemačkoj, nije bilo potrebe da se premišlja te je zbog toga odmah prihvatila ponudu i kupila je kartu za avion.

“Dete koje bih čuvala ima dvije godine, a obezbjedili bi mi platu, hranu, smještaj kao i troškove puta i osiguranje. Oklijevala sam isključivo zbog terapije koju dobijam na Institutu za reumatologiju u Beogradu.” – kazala je.

Međutim kada je konačno stigla na dogovoreno mjesto navodi da ju je dočekalo veliko iznenađenje. Poslodavci sa kojima je obavljala razgovor isticali su stvari koje se nisu pokazale istinitim a ubrzo je otkrila da će morati da se bori u puno težim uslovima nego što je to dogovoreno.

“Svi su spavali i on je odmah otišao da spava. U njihovoj spavaćoj sobi je veliko kupatilo. Dakle, nema tuširanja dok ne ustanu, a ja sam umorna i znojava sa puta, dok je napolju 30 stepeni. U malom hodniku je manje kupatilo kome sam imala pristup, a koje ima samo lavabo i šolju. Posle tri dana konstantnog sjedenja, konačno sam se makar opružila malo, u nadi da ću se ujutro istuširati i malo doći sebi.” – započela je. Navodi da su svi ustali u 8 sati i da je odmah morala krenuti na posao, nije imala vremena čak ni za osnovnu ličnu higijenu.

“U osam su svi ustali, međutim, odmah su nastavili sa svojim obavezama, te nije bilo vremena da uradim to što sam planirala. Sanja je starijeg sina od 10 godina ispratila na ekskurziju a ja sam odmah preuzela brigu o mlađem, zbog kog sam i došla. Tek oko tri popodne uspjela sam da se konačno i ja okupam. Sanja i njen suprug žalili su mi se na prošlu dadilju koja ih je svakog časa zivkala telefonom i molila da izađu s posla.” – dodala je za kraj.

Preporučujemo