Do sada smo imali priliku pročitati razne priče koje nam dolaze iz različitih djelova svjeta međutim današnji članak posvećen je jednoj posebno neobičnoj. Porodica Likov je živjela preko 40 godina u najnepristupačnijem djelu Sibira i kada su novinari poslušali detalje iz njihovog života ostali su potpuno šokirani.

Karp Likov i njegova porodica već dugi period svog života provode u ovom zapuštenom pojasu Rusije, okruženi samo prirodom i izolovani od ostatka civilizacije porodica pravoslavnih staroveraca odlučila se za posve neobičan način života. Kako se navodi 1978. godine otkrila ih je grupa geologa koja ih je potpuno šokirala tehnologijom koju nikada prije nisu vidjeli.

Nakon smrti svoga oca, Agafija Likov ostala je sama živjeti a njena priča postala je izuzetno popularna, nekoliko svjetskih medija zainteresovalo se za njen život i odlučili su joj pomoći. Tako su prošle godine započeli sa izgradnjom njene kuće koja je tek nedavno završena.

“Agafja Likova danas se uselila u novu kuću koju je financirao Oleg Deripaska. Kuću je posvetio mitropolit moskovski i cijele Rusije Kornelije, episkop Ruske staroobredne pravoslavne crkve. Njegov posjet Hakasiji na molbu Agafje Karpovne također je pomogao Oleg Vladimirovič” – izjavili su iz agencije koja je odlučila skupiti novčana sredstva kako bi pomogli starici.

Navodi se da je Agafiji nekoliko puta već ponuđena pomoć međutim ona nije željela napustiti ovaj nevjerovatan dar prirode, njen otac ostavio ju je na ovim predjelima i tu ona želi okončati svoj život.

“Hajde, Agafja Karpovna, da te preselimo u Moskvu u naš centar. Dat ćemo ti sobu, tamo ćeš se moliti, kažem ja, a ona odgovara: Ne dolazi u obzir, ne idem nigdje. I drugi su mi predlagali. Otac mi je govorio da nigdje odavde ne idem, jer ako odem, umrijet ću”, podsjetio je episkop Kornelije. Dodao je da ispravno razmišlja. “Umrijet će od besposlice, budući da je cijeloga života vrijedno radila oko koza, vrta, mačaka, gljiva… Ona je neprestano u pokretu” – kazali su. Ostatak možete pročitati ovdje.

Preporučujemo