Možemo reći da je 19. vijek fascinantno doba jer je bilo na ivici industrijske revolucije, modernizacije medicine i društvenih promjena koja će uticati na buduće generacije iz korjena im mijenjajući život. Vremena su bila jednostavna, ali to ne znači da nije bilo komplikovanih događaja koji tadašnji ljudi jednostavno nisu mogli da objasne.

USPAVANA DJEVOJČICA SPAVALA PUNIH DEVET GODINA: KAD SE PROBUDILA, POČEO JE PAKAO | Hayat.ba
Jedan takav događaj bio je slučaj Elen Sadler, sasvim obične djevojčice koja je jednog dana zaspala i nije se probudila 9 godina. Elen je rođena 15. maja 1859. u velikoj porodici od 12 djece. Ona je bila deseto dijete, a njena porodica je živjela u malom britanskom selu koje se nalazi između Oksforda i Bakingemšira, poznatom kao Turvil. Tako je ona postala “uspavana djevojčica iz Turvila”. Ona je bila zdravo dijete i nikada nije pokazivala nikakve zdravstvene probleme. A onda je 29. marta 1871. kada joj je bilo 11 godina, otišla da spava sa ostalom braćom i sestrama kao i svake druge noći. Jedina razlika je bila što se sljedećeg jutra nije probudila.Djevojčica legla da SPAVA, a ujutru su je roditelji zatekli MRTVU! Sve zbog GREŠKE koju svi napravimo prije SPAVANJA! | Novi.ba

Braća, sestre, majka i očuh su je drmali, gurali, vikali, ali Elen je bila i dalje usnula. U početku su svi mislili da je um*la, ali djevojčica je i dalje imala puls i bila je topla. Lokalni ljekari su analizirali njenu situaciju, ali ovako nešto niko do tada nije vidio. Nisu mogli da kažu šta je uzrokovalo ovo duboko stanje hibernacije.
Stručnjaci iz cijele zemlje došli su da pogledaju Elen, ali niko od njih nije vidio ni čuo za nešto slično. A djevojčica je i dalje spavala.

 

Nažalost, 1880. Elenina majka je um*la od iznenadnog srčanog udara. Na osnovu onoga što su doktori konstatovali, stalni stres i psihički problemi uzrokovani ćerkinim stanjem za koje se činilo da se nikada neće završiti izazivali su preveliku anksioznost, a zatim i srčani udar. Samo 5 meseci nakon majčine sm*ti, Elen se probudila nakon devet dugih godina sna. Zaspala je sa 11, a probudila se sa 21! Neobjašnjivo kao što je i zaspala, tako se i probudila u novogodišnjoj noći 1880.

djevojčica spava dijete - Lola
Okružena braćom i sestrama koje jedva da je prepoznala Elen je dobila tužnu vijest da su joj oba roditelja um*la. Očekivano, Elen je bila u šoku. Ispričala je da ništa nije sanjala ili bar – da se ne sjeća. Zaspala je kao djevojčica, proburila se kao djevojka. Trebalo joj je vremena da shvati sve što se dogodilo i da obradi te informacije.

Preporučujemo