Kada se rodila najmanja djevojčica na svijetu, ona je dobila epitet “porcelanske lutke”. Naime, njeni roditelji Ema Njuman i Skot Garsajd 2007. godine radovali su se Eminoj trudnoći i nestrpljivo čekali da na svijet dodđe njihovo četvrto dijete, prenose strani mediji. Ave je išlo po planu i kako treba, svi su se u porodici radovali bebi, ali onda je iznenada jedog dana, 4 sedmice prije termina, Ema dobila bolove i porodila se. Ono što je ovu porodicu, ali i sve njihove poznanike š0kiralo je to što je njihova novorođena beba arlot Garsajd bila previše mala kada je rođena, teška samo 30 g i duga 25 cm.

Odmah po re,ođenju su Šarlot proglasili najmanjom djevojčicom na svijetu, dok su mnogi bili pak očarani njenim izgledom. Kako jevrijeme odmicalo, tako je i njeno zdravstveno stanje počelo da se pogoršava. Tamošnji ljekari su dijagnostikovali da mala Šarlot ima sindrom naučno nazvan “primordijalna patuljastost”, veoma rijedak genetski oblik urođene patuljastosti, zbog čega se njeno tijelo razvijalo znatno sporije nego što bi trebalo. U trenutku kad se rodila bila je toliko mala da je morala da nosi odjeću za lutke, a tek nakon što je odrasla počela je da nosi odjeću za bebe. Šarlot je neko vrijeme provela samo upijajući hranljive materije kroz cijev, jer je bila premlada da bi žvakala hranu i varila je.

Sa svojih 5 godina, Šarlot je dostigla težinu od 4 kg i visinu od 68 cm. Uprkos tome, ona je i dalje veoma aktivna i vesela, slaže se sa svima. Bez straha i krivice, Šarlot i dalje ide u školu sa svojim vršnjacima i učestvuje u društvenim aktivnostima.

– Kada smo se prvi put sreli, svi su se plašili da će je povrediti ako dođe do bilo kakvog kontakta ili dodirivanja, ali u stvarnosti, Šarlot je veoma nestašno dete. Ona nikada ne sedi mirno i voli da se igra, žongliranje u vazduhu” – rekla je njena majka Ema. Šarlot danas ima 14 godina, a mnogi su spekulisali da o tome da li je još uvijek živa budući da se ne pojavljuje u medijima. Ona je mnogima postala inspiracija da je sve u životu moguće i da se treba boriti.

Preporučujemo