Ponekad nađemo neke bube u voću. Kako da znamo da li naše trešnje imaju bube?

Trešnje su odličan izvor vitamina C i joda. Nažalost, neki ljudi brinu da će naići na gadne bijele crve koji se ponekad kriju unutar trešanja kada ih žvaću.

Kako znate da li trešnje imaju bube?

Bijeli crvi koji se ponekad nalaze u zrelim plodovima su larve Rhagoletis cerasi, sjemenke muhe.

Najpouzdaniji način da se potvrdi prisustvo crva u trešnjama je pažljiv pregled ploda. Potražite rupe na kori, što može ukazivati ​​na to da su crvi ispuzali iz unutrašnjosti ploda.

Još jedan znak na koji treba obratiti pažnju je promjena boje pulpe ili sitni tuneli koji su vidljivi čak i izvana, što ukazuje da su crvi još uvijek prisutni u trešnji i da jedu voće iznutra prema van.

Kao i sve ostalo voće, trešnje treba oprati prije jela. Da biste uklonili neželjene stanare trešanja, nije ih dovoljno samo oprati pod tekućom vodom.

Da biste se riješili crva, stavite voće u posudu i napunite je hladnom vodom tako da bude potpuno potopljeno. Dodajte kašiku soli ili sirćeta u vodu, oboje će ubiti crve. Ostavite voće u činiji 15-20 minuta i lagano promiješajte. Mrtve ličinke će isplivati ​​na površinu – treba ih sakupiti i baciti, a trešnje oprati čistom vodom.

 

Preporučujemo