Insekti su najbrojnije i najraznovrsnije životinjske vrste na Zemlji, a samo mali dio njih uzrokuje zdravstvene probleme ljudima, bilo da su prenosioci određenih bolesti (komarci, muhe, uši, krpelji…). .), ili izazivaju alergijske reakcije (pčele, ose, stršljeni…). Kao i kod svih drugih bolesti, i ovdje je moto: bolje spriječiti nego liječiti. Prevencija se provodi nanošenjem repelenata na tijelo – tzv. Odbijanje insekata i primjereno ponašanje u prirodi (izbjegavanje jakih parfema, nekonzumiranje slatkih i obojenih pića, sočnog voća i povrća, zatvaranje kanti za otpatke, odlazak u prirodu i sl.).

Reakcije na ujede insekata mogu biti:

Lokalno: javlja se na mjestu uboda, manifestira se crvenilom i otokom, što može biti praćeno svrabom i bolom.

Sistemski: manifestira se u obliku alergijskih reakcija

U slučaju lokalnih reakcija dovoljna je samopomoć uz upotrebu hladnih obloga i antihistaminika u obliku krema ili sprejeva i eventualno kortikosteroidnih krema.

Sistemske ili alergijske reakcije su mnogo ozbiljnije, pa im posvećujemo više pažnje.

Alergijska reakcija na ubod insekta može se podijeliti u četiri faze: Prva faza je osip u obliku koprivnjače (urtikarija). Faza 2 – Uz koprivnjaču javljaju se otok, mučnina, povraćanje i dijareja. Treći stadijum karakteriše otežano disanje, otežano disanje, zviždanje u grudima, otežano gutanje i konfuzija. Faza 4 (anafilaksa) također je karakterizirana smanjenjem tlaka, gubitkom svijesti i tamnoplavom diskoloracijom kože i sluzokože.

U našem podneblju alergijske reakcije se najčešće javljaju na ubode pčela, osa i stršljena. Kada pčela ubode, ona ostavlja ubod u području gdje je ubola, dok ose i stršljeni zadržavaju ubod i mogu ubosti više puta, čineći njihov ubod opasnijim jer su otrovniji.

Liječenje alergijskih reakcija na ubod insekata treba što prije započeti metodama samopomoći – uklanjanjem uboda (to se mora učiniti bočno, a ne okomito, jer će se tada preostali otrov istisnuti iz tijela), ako se sekunda stadijumu pojave simptoma, trebalo bi da potražite pomoć svog porodičnog lekara.

Kada se jave simptomi trećeg i četvrtog stadijuma, hitnu medicinsku pomoć treba odmah pozvati na broj 124 i pratiti vitalne parametre žrtve prema CABD protokolu.

Ponekad, zbog jake alergijske reakcije, dišni put se može potpuno zatvoriti, a umjetno disanje je neučinkovito.

Ako ste dalje od HMP-a i u udaljenom području, nemojte gubiti vrijeme čekajući HMP tim. Ako je moguće, unesrećenog smjestite u najudobniji mogući položaj u vozilu, zagrijte ga, smirite i koordinirajte sa dispečerom da započne transport do susreta sa timom Hitne pomoći.

Preporučujemo