Mobilne mreže širom Europe, mogle bi u toku zime biti privremeno bez struje, ako bi vlade odlučile da ograniče potrošnju električn energije, upozorii su izvotri iz sektora telekomunikacija, koji provjerava zalihe genratora i razmišlja o baterijama. Zvaničnici sektora telekomunikacija strahuju da bi jaka zima mogla da testira evropsku telekomunikacionu infrastrukturu i da natjera vlade da pokušaju da ublaže efekte smanjenja. Trenutno, mnoge evropske zemlje nemaju dovoljno rezervnih sistema da se nose sa većim nestankom struje, rekli su četvorica rukovodilaca telekomunikacionih kompanija, što bi onemogućilo korišćenje mobilnih telefona.

Teleoperateri u panici! Zbog redukcije mobilne mreže u Europi mogle bi ostati bez napajanja – NACIONAL.HR
Zemlje Evropske unije, uključujući Francusku, Švedsku i Njemačku, trude se da obezbjede normalnu komunikaciju čak i kada nestanak struje troši rezervne baterije na hiljadama mobilnih predajnika. Evropa ima skoro pola miliona predajnika, a većina njih ima rezervne baterije koje traju oko 30 minuta. U Francuskoj, planovi koje je iznio distributer električne energije Enedis uključuju potencijalni nestanak struje do dva sata u najgorem slučaju, prema dva izvora upoznata sa ovim pitanjem. Švedski regulator za telekomunikacije PTS saopštio je da sa kompanijama i drugim vladinim agencijama radi na pronalaženju rješenja. Tema razgovora je i plan racionalizacije potrošnje električne energije. PTS finansira kupovinu generatora i mobilnih baznih stanica za moguće duže periode bez struje, rekao je portparol.

Šest razloga zašto vam se baterija mobitela brzo prazni - N1

Italijansko udruženje za telekomunikacije saopštilo je Rojtersu da želi da mobilna mreža bude izuzeta u slučaju nestanka struje ili smanjenog napajanja, dodajući da namjerava da o tome razgovara sa novom italijanskom vladom. Prenaponi struje povećavaju šanse za kvar elektronskih komponenti, rekao je za Rojters šef lobija za telekomunikacije Masimo Sarmi.

Pogledajte kako Njemačka poziva svoje građane na štednu plina

Preporučujemo