U jučerašnjem obraćanju javnosti, premijerka Srbije Ana Brnabić se odgovarajući na pitanja novinara dotakla i spornog odgađanja sezone grijanja ove godine.

– Ako pogledate današnji dan zaista je besmisleno da imamo grejanje upaljeno. Prognoza do kraja oktobra ove godine je takva da će temperatura biti značajno veća od proseka, oko 22 stepena, rekla je Brnabić.

– U tom smislu da bi bili energetski efikasni, i jednostavno je razumno da kada je temperatura 22 stepena ne uključujete grejanje. Ja mislim da je besmisleno da grejanje i tople probe krenu pre kraja oktobra. Ipak tu odluku donose lokalne samouprave, rekla je Brnabić.Završena sezona grijanja u Tuzli - Kameleon M&M

– Ja ne bih rasipala resurse i energente, i mislim da svuda gde je temperatura u oktobru veća od 20 stepeni ne treba da radi grejanje, ističe ona dodajući da je država spremna za grejnu sezonu: “Energentni su tu, samo mislim da je besmisleno da ih trošimo”.

Podsjećanja radi, prije dva dana se u domaćim medijima pojavila informacija da se početak sezone grijanja pomjera na 31. oktobar. Sada su mediji stupili u kontakt sa Minsitarstvom rudarstva i energetike koje je demantovalo da je vodilo razgovore sa toplanama o odlaganju početka grejne sezone.U Tuzli danas završava sezona grijanja - Tuzla L!VE

– Podsećamo da Ministarstvo rudarstva i energetike rukovodi Radnom grupom za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, u kojoj su pored ostalih energetskih subjekata i predstavnici Poslovnog udruženja “Toplane Srbije”, kao i predstavnici JKP “Beogradskih elektrana”. Prema informacijama koje su predstavljene na sednicama Radne grupe, sa kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike upoznalo i javnost, toplane u Srbiji su spremne za grejnu sezonu i obezbeđene su dovoljne količine energenata, rekli su u ministarstvu.

Preporučujemo