Danas ćemo se posvetiti važnosti ljudskog zdravlja, što je aspekt od neprocjenjive važnosti za svakog pojedinca. Ključ za razumevanje zdravlja često se krije u tome kakvu hranu unosimo u svoj organizam. Kroz vekove, narodna mudrost je neprestano ponavljala da je ključ zdravlja u onome što unosimo u naša usta, i stoga je presudno da budemo pažljivi u izboru naših obroka.

Nažalost, ne svako može sebi priuštiti luksuz zdrave ishrane, niti ima dovoljno vremena za redovne i uravnotežene obroke. U današnjem ubrzanom tempu, često se hrani ono što je brzo dostupno, a to je praksa koja dovodi do sve većeg broja osoba sa viškom kilograma. Konzumacija pržene i roštiljane hrane dodatno doprinosi porastu kardiovaskularnih problema i drugih bolesti.

Kao što naziv ovog članka sugeriše, danas ćemo se usredsrediti na hleb, namirnicu koja je postala neizostavan deo ishrane tokom vekova. Dok se na Zapadu hleb sve manje konzumira, na Balkanu, gotovo nijedan obrok ne prođe bez njega.

Postavlja se pitanje – da li je hleb beskorisna prazna kalorija ili ne? Ima li smisla jesti hleb sa testeninom ili čak pitom? Nekada davno, izbor je bio ograničen na crni i beli hleb, ali danas imamo na stotine različitih vrsta hleba. Postavlja se pitanje koji je od njih zapravo dobar, a koji ne. O ovoj delikatnoj temi govorila je i Jelena Jorga, poznata srpska nutricionistkinja. Istakla je da je glavni problem kada naš tanjir pretrpamo različitim vrstama hrane. Prema njenim preporukama, na tanjiru bi trebalo da bude oko 300 grama povrća, 200 grama mesa ili ribe i samo 100 grama hleba ili žitarica. Kako izgleda vaš odnos prema hrani na tanjiru?

Preporučujemo