Malo poznati običaji još uvijek opstaju u mnogim ruralnim područjima Srbije, čime se ukazuje na njihovo trajanje od davnina do danas. Budući da srpska kultura obiluje tradicijama, mnoge mlađe generacije možda nisu ni svjesne njihovog postojanja. Ovi običaji posebno se cijene i održavaju u manjim zajednicama poput sela, dok u gradskim područjima to često nije slučaj.

Neki od najzanimljivijih i najneobičnijih običaja usmjereni su na rodne uloge, pri čemu neki običaji mogu čak dovesti pojedince pred sud. Jedan takav običaj dopuštao je muškarcima da imaju više žena, što je zabilježeno u Vojvodini još u 18. veku. Važno je napomenuti da je ova praksa nezakonita i da će oni koji budu uhvaćeni u njoj biti kažnjeni.Jedan od neobičnih običaja je “strndžanje”, što podrazumijeva međusobno mazanje, ljubljenje i dodirivanje mladića i djevojaka koji nisu u romantičnoj vezi. Ova praksa je uglavnom prisutna u Negotinskoj krajini u našoj zemlji. U vlaškim selima običaj je okupljanja u zapaljenoj pećini, gdje se stanovnici ljube i dodiruju noseći maske. Mladići i djevojke eksperimentiraju jedni s drugima i svi ostaju iscrpljeni.

Još jedan neobičan običaj je “udaja za udovca”, što podrazumijeva da se žena udaje za brata svog preminulog muža. Ova tradicija slična je sestrinstvu i primjenjuje se kada preminuli partner nema djece. “Levirat”, sistem braka u kojem je neženjeni brat obvezan oženiti udovicu svog preminulog brata kako bi osigurao nastavak obiteljske loze, praksa je koju prakticiraju određene skupine.Ritual grupnog vođenja ljubavi, koji potječe od starih balkanskih naroda i Slovena, i dalje se provodi u određenim prigodama i događajima. U srpskim patrilinearnim selima, ovaj običaj također je dio svadbenih slavlja. Tijekom tog razdoblja, ne razmišlja se o prošlim romantičnim vezama, već se usredotočuje na radostan trenutak udovčeve svadbe, čak i ako to uključuje kontroverzne simbole poput svastike.

Ako muškarac ima djecu sa svojom pokojnom partnericom, postoji posebna tradicija koja se poštuje. Sve do sredine 1900-ih godina poznato je da su postojala bratstva na istoku Srbije. Ako nije bio oženjen, udovac se mogao oženiti sestrom svoje preminule žene. Razlog iza ovog braka bio je da se o djetetu bez majke najbolje brine braća i sestre majke. Postoji video snimak koji prikazuje izuzetno selo u okolini Vranja koje se pridržava ovog običaja, koji bi urbanim sredinama mogao biti nerazumljiv, a taj video je dostupan za gledanje.

Preporučujemo