Kada je napolju vruće, pokušajte da popijete piće koje će sprečiti oticanje. Gotovo je besplatno i vrlo korisno.

Nakon jake kiše, konačno je došlo ljeto, a svakako je bilo praćeno prilično visokim temperaturama. Vrućina i vlaga počele su rano ujutro. Međutim, već danas možemo očekivati ​​još jednu kišu, najavljuju iz RHMZ-a. Takve promjene nikako nisu ugodne za većinu ljudi, posebno onih s kroničnim bolestima. Međutim, kada je vani vruće i morate se tanko oblačiti, jedna stvar koju niko ne može tolerirati je nadutost. Kod ovih problema, pravilna ishrana, suplementi i lekovi često pomažu ako ih preporuči vaš lekar, ali napici takođe mogu biti spas.

Ako niste sigurni zašto ste naduti, britanska nutricionistica dr. Pamela Mason objašnjava moguće uzroke i nudi najjednostavnija rješenja.

Možda mislite da ćete se osjećati naduto ako konzumirate mnogo hladne vode i čaja kako biste utažili žeđ i ostali hidrirani, ali dr. Mason kaže da je problem mnogo komplikovaniji od toga.

„Prvo, toplota izaziva širenje krvnih sudova i kapilara, omogućavajući više tečnosti da popuni „prostore“ između organa i tkiva“, objašnjava ona.

“Drugo, postoje neki dokazi da vruće vrijeme mijenja mješavinu bakterija u crijevima, što dovodi do probavnih problema. Posljedice toga su dijareja i zatvor, što preusmjerava protok krvi u crijeva”, objašnjava ona.

Treće, toplotni talasi uzrokuju da konzumiramo velike količine hladnih pića, što može dovesti do nadimanja.

Dr. Mason napominje da u većini slučajeva nadutost nije opasna, ali može biti neugodna. Srećom, postoje neki načini za ublažavanje ovog simptoma, a jedan od njih je “čudotvorni napitak”. Prema nutricionistima, ovo je crni čaj sa đumbirom. Ova mješavina vas neće koštati ni 1 € i vrlo je efikasna.
Dr. Pamela kaže da flavonoidi u crnom čaju pomažu u smanjenju plinova smanjujući upalu crijeva. Oni reguliraju sastav bakterija i mikroorganizama u tijelu, smanjujući broj štetnih bakterija (koje uzrokuju plinove) i povećavajući broj zdravih bakterija i mikroorganizama.
“Čaj od đumbira može pomoći u smanjenju nadutosti smanjujući probavne smetnje.”
Da biste napravili ovaj čarobni napitak, skuvajte svježi đumbir narezan na kriške (veličine tanjira), a zatim u prokuhanu i ocijeđenu tekućinu dodajte vrećicu crnog čaja i ostavite da odstoji deset minuta. Najbolje je piti napitak dok je još vruć.

Takođe se preporučuje da u svoju ishranu uključite hranu bogatu vlaknima i da redovno vežbate. Jedite polako, dugo žvačite i izbjegavajte gutanje previše zraka. Njen savjet je da izbjegavate gazirana pića i da se prvo “držite” vode i laganog čaja.

Preporučujemo