Iako u trgovinama možete pronaći razne proizvode za čišćenje, najbolje je držati se prirodnih rješenja.

U nastavku pogledajte sve načine korištenja jabukovog sirćeta kod kuće:

1. Cvijeće duže ostaje svježe

Pomiješajte 2 kašike jabukovog sirćeta, 3 kašike šećera i 1 litar tople vode i dodajte cvetove. Ovaj savjet će pomoći da vaše cvijeće duže ostane svježe, čak i do nekoliko dana.

2. Čišćenje tepiha

Pomešajte 1 kašiku sapuna za suđe, 1 kašiku belog sirćeta i 2 šolje tople vode. Ova mješavina može vam pomoći da uklonite stare suhe mrlje, čak i one od vina i kafe. Ovu mješavinu možete koristiti i sa posebnim deterdžentom u mašini za pranje sudova.

3. Spriječite zaleđivanje prozora automobila

Koristite jabukovo sirće kao antifriz za prozore zimi. Očistite stakla na automobilu mješavinom octa i vode u omjeru 3:1.

4. Očistite odvodne cijevi

Mješavina sode bikarbone, sirćeta i vode može vam pomoći da očistite prljavije oluke. Sipajte pola šolje sode u odvod, a zatim dodajte šolju sirćeta i jednaku količinu ključale vode. Nakon 20 minuta ulijte vodu iz slavine u kanalizaciju. Ovo je odličan način da spriječite začepljenje odvoda.

5. Odlične performanse protiv plijesni

Čisto sirće vam može pomoći da se riješite plijesni. Poprskajte tečnost na zahvaćeno područje i obrišite površinu grubim sunđerom. Pustite da sirće ispari. Sigurniji je i efikasniji od bilo kojeg hemijskog sredstva.

6. Efikasno se bori protiv bakterija

Sirće i voda pomiješani u omjeru 1:1 mogu ubiti bakterije u kuhinji. Pomiješajte sastojke i sipajte tekućinu u bocu sa raspršivačem. Dobićete ekološki prihvatljivu antibakterijsku mješavinu. Možete brzo i jednostavno očistiti mikrovalnu pećnicu i dezinficirati daske za rezanje.

7. Očistite glavu tuša

Glavu tuša možete očistiti miješanjem vode i sirćeta u omjeru 1:1. Stavite glavu tuša u posudu sa smjesom i kuhajte 5-7 minuta. Pustite da se tečnost ohladi. Svoju slavinu možete očistiti čistim jabukovim sirćetom i sunđerom.

8. Uklonite travu

25% jabukovog sirćeta može vam pomoći da se riješite korova. Poprskajte ocat na površinu koju treba očistiti. Ponavljajte ovo dok se ne ukloni sav korov.

9. Održavajte svoju pećnicu čistom

Za čišćenje peći možete koristiti otopinu vode i octa. Ovo će sprečiti da masnoća ostane na površini rerne tokom pečenja. Istu stvar možete uraditi i sa mikrotalasnom pećnicom.

10. Uklonite celulit

Konačno, nešto neočekivano: pomiješajte tri dijela jabukovog sirćeta sa jednim dijelom ulja vitamina E i umasirajte smjesu u kožu dva puta dnevno. Ovo će vam pomoći da se riješite celulita.

Preporučujemo