Elizabeta Alexandra Mary ili jednostavno rečeno Elizabeta II., najvažnija žena Ujedinjenog Kraljevstva. Bila je najdugovječniji britanski monarh, najdugovječnija žena na čelu države u historiji, najstariji živući i najdugovječniji sadašnji monarh te najstariji i najdugovječniji aktualni šef države. Kada joj je otac pre*inuo u februaru 1952., Elizabeta je tada sa samo 25 godina postala kraljicom sedam nezavisnih zemalja Commonwealtha: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Pakistana i Šri Lanke, kao i šefica Commonwealtha.

Uspon kraljice Elizabete II. - 1

Elizabeta II. povremeno se suočavala s kritikama u medijima na račun kraljevske porodice, posebno nakon raspada brakova njezine djece i nakon sm*ti njezine bivše snahe Diane, princeze od Walesa.

 

Međutim, podrška monarhiji u Ujedinjenom Kraljevstvu bila je i ostala konstantno visoka, kao i njezina lična popularnost. Žena koju danas doživljavaju kao bakicu koja je nosila upečatljive kostime i šešire u pastelnim bojama, nekoć je simbolizirala veliku hrabrost i požrtvovnost domovini.

Kraljica Elizabeta i princ Philip s princem Charlesom i princezom Anne

Ona je hraniteljica. Ona je na našim kovanicama i novčanicama. Popravljala je aute u Drugom svjetskom ratu. Inzistirala je voziti kralja iz zemlje u kojoj žene nisu smjele voziti (Abdullah, kralj Saudijske Arabije, u Balmoralu 1998.). Ona nije nježna ljubičica, riječi su glumica Olivije Coleman koja je kraljicu utjelovila seriji “Kruna”.

Uspon kraljice Elizabete II. - 5

Kraljica koja je ove godine proslavila 96. rođendan, prošle se godine suočila i s gubitkom supruga, princa Filipa s kojim je bila u braku duge 73 godine, a kraljevsku porodicu su poljuljali i problemi princa Andrewa koji je zbog optužbi za se*sualno iskorištavanje maloljetnica izgubio titulu vojvode te preseljenje princa Harryja s obitelji u SAD.

Iako suočena izazovima, što poslovnim, što privatnim, kraljica Elizabeta nije dopustila da išta pokoleba njen snažni duh. I u zadnjim godinama života kraljičini glavni interesi bili su konjske trke, fotografija i psi koje je obožavala, a uz nju su cijelog života bili omiljeni joj corgiji.

Preporučujemo