Prenosimo vam zanimljivosti iz ljubavne priče srpskog jugoslovenskog reditelja, scenariste, mužičara i književnika Emira Kusturice!

Poznati regionalni umjetnik ostvario je i ulogu supruga u svom braku u kojem je već preko 40 godina sa svojom partnericom Majom, u braku su dobili dva djeteta a radi se o Striboru i Dunji. Emir je nedavno odlučio dati odgovor na prozivke književnika Sidrana koji u jednom od svojih obraćanja istekao da je “pravi Emir Kusturica” mrtav te da ga je zamjenio “Pantelija I. Milosavljević” kojeg su Miloševićevi momci pronašli.

Ljubavna priča ovog para je zatekla i ostavila bez teksta mnoge a pomenuti umjetnik je istu odlučio podjeliti na Samitu mladih “Otvoren svet” koji se događao na Zlatiboru. Kako ističe Emir jednom prilikom, on i Maja su imali određen vid veze i prije nego što je on odlučio otići u Prag gdje je izabrao određene studije, ljubav je bila jača kako je istekao.

“Jednu noć na kraju prve godine studija kroz Prag prolazi jedan sarajevski šaner koji me izvodi na večeru i kaže: ‘Profesore…’, oduvek su me zvali profesore jer sam voleo da pričam, kaže: ‘Maja bi što pre trebalo da dođe do tebe ili ti do nje, napadaju je svi’. A ja sam tu ljubav kao ostavio, ali mi je bila na srcu. Kažem: ‘Znaš šta, to je davno prošla priča, nema veze, ona ima svoj život, ja imam svoj‘. Završi se to veče, četvrtak ujutru na tabli oglasnoj kaže: ‘Najveći film svih vremena ‘Amarkord’ Federika Felainija će biti prikazan sutra na projekciji po podne’, a taj šaner me podstakao na Maju, pa razmišljam da li da idem da gledam film ili da skočim na voz i otputujem za Sarajevo” – istekao je Emir u svom obraćanju pa zatim dodaje:

“Trčim na stanicu, uskačem u voz, Mađarska, Horgoš, Zagreb, Beograd, presedam, dolazim u Sarajevo, idem pravo u kafanu gde smo mi sedeli zajedno. Sedam na onu električnu peć na struju, Borka, koja je vodila tu kafanu, kaže: ‘Profesore, nije valjda da nisi naučio u svetu dobre manire, ne sedi se na toj peći, sedi vamo na tu stolicu’. Kažem: ‘Da nisi možda videla ili da nije Maja dolazila ovde?’ Kaže: ‘Ne znam, čula sam da ima neki plavušan, sin nekog hirurga, ali ona ti koliko sam čula, ide u slastičarnu kod Nikole Jadranka na Ljubovici’. Ja brže-bolje u taksi, u slastičarnu, najedem se onih kolača, dođu mi do vrha grla, povraćam, nema Maje, nema tog dečka, čak sam bio istrenirao kako da mu objasnim da ne sme više da joj se približava” – rekao je u svom obraćanju.

“Subota uveče, nisam video Maju. Nedelja ujutru, Beograd, Zagreb, Horgoš, Prag i stižem negde u ponedeljak ujutru, dolazim, na oglasnoj tabli kaže zbog velikog interesovanja film ‘Amarkord’ se prikazuje još jedan put. Odem u projekcionu salu i sednem u prvi red. Počinje film, razmakne se zavesa, kaže, ona neka žena pere veš. Provincija Rimini, jedan klošar vikne ‘La prima vera’ i ja zaspim. Probudim se, kolege sa klase gledaju u mene onako s podozrenjem, vidi se da si balkanski divljak”. – dodao je uz osmijeh.

“Čitava nedelja je prošla u osećanju krivice. Sreda, srećem opet šanera, kaže: ‘Čuo sam se sa njenom prijateljicom. Čoveče, moraš da dođeš, moraš da je odvojiš, vodi je iz Sarajeva, nestaće ti, izgubićeš je, nećeš je nikad naći’. Krenem i opet se pitam da li da gledam veliki film ili da idem u Sarajevo. Odluka. Četvrtak veče. Voz. Neki bugarski kupe je bio. Ošugam se. Dođem u Sarajevo, majka me namaže onim praškovima – otkriva da Maju tada nije uspio pronaći.

“Odem ujutru u kafanu i jedan prijatelj kaže: ‘Ona ti je na Jahorini, izgleda da se zabavlja sa sinom Bebe Selimovića’. Uzmem od oca auto, na Jahorinu, prijatelji i ja popnemo se gore, metar i po snega, dođemo u hotel ‘Jahorina’, nje nema i krene cuganje, jedna za drugom rakija ide. Oni se ponapijaju, ja ispratim čitav put do mladosti. Nema Maje. Vratimo se u Sarajevo, a ja opet na studije” – kazao je.

Oglasi - Advertisement