Mirjana Mijatović rođena je kao kćerka glumice Sibine Mijatović i jugoslovenskog političara i narodnog heroja Cvijetina Mijatovića.


Rođena je u Ljubljani, a kada je imala samo devet godina, ostala je bez majke, koja je pog*nula u saobraćajnoj nesreći, a Mira je ostala sa ocem i četvorogodišnjom sestrom.

Nakon svega toga njen otac se ponovo oženio, i to poznatom glumicom Mirom Stupicom, a ubrzo je izabran i za predsjednika Predsjedništva SFRJ, bio je drugi čovjek poslije Tita. Od tada život ove porodice počinje da se drži u strogoj tajnosti.

Preselili su se u vilu na Dedinju, a Mira i njena mlađa sestra Maja dobile su nadimak “Princeze od Dedinja”.

Djevojke su imale sve što su poželjele, bile su vesele i druželjubive, te su uvek bile okružene velikim brojem prijatelja. Mirjana je naročito voljela da pravi žurke u vili na Dedinju, a na njih su dolazile sve “velike face” osamdesetih godina kao što su: Milan Mladenović, Bojan Pečar, Dušan Gerzić Gera, Bebi Dol, Margita Stefanović, sestre Udovički, Sonja Savić…

Nažalost, sa društvom tih godina, stigli su i narkotici. Vremenom, i Mira i Maja su zakoračile u umjetničke vode. Maja je vodila emisiju “Nedeljno popodne” na tadašnjoj TV “Sarajevo”, a glumila je i u nekoliko pozorišnih predstava u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Sa druge strane, Mira je sa Bojanom pečarom osnovala bend “VIA Talas” 1981. godine, a u početku su, osim njih dvoje, članovi bili i: slikar Dušan Gerzić Gera, muzičar Miško Plavi i Mirina drugarica Borjana Bulajić.

Ova grupa je u mladalačkim krugovima brzo postala poznata i imali su nekoliko svirki u Beogradu. Nakon što su ih neki članovi napustili, nastavili su da sviraju pod imenom “Talas”.

Sve vesti dana na temu : Mirjana MijatovićMirjana Mijatović | Stil magazin

“Talas” je 1983. godine izdao album “Perfektan dan za banana ribe”, a pjesma koja se posebno izdvojila je “Sama” koja je postala hit širom tadašnje Jugoslavije. Korišćena je i u filmu “Šećerna vodica”.

Ipak, već naredne godine Bojan Pečar prelazi u bend “EKV” i “Talas” se raspao. Mirjana je nakon toga nastavila da živi burnim životom, a najčešće je bila viđena u beogradskom klubu “Akademija”, a sa tadašnjim dečkom je jedno vrijeme živela i u Emiratima.

Mirjana je pre*inula 1991. godine kada je imala samo 30 godina, a nekoliko mjeseci kasnije pre*inula je i njena sestra Maja. Ipak, tačno vrijeme i uzrok s*rti nikada nisu saopšteni. Većina ljudi smatrala da su sestre Mijatović pre*inule od predo*iranja, to nikada zvanično nije potvrđeno. Dve godine nakon ove tra*edije, pre*inuo je i Cvijetin Mijatović, a danas cijela porodica počiva u gro*nici na Novom groblju u Beogradu.

Preporučujemo