Kraljica Elizabeta II bila jedna je od najpoznatijih lica na svijetu. Sve što se događa u kraljevskoj porodicu ne može da prođe nezapaženo pa tako ni fotografija iz njene mladosti koja se pojavila na društvenim mrežama.

Odnos kraljice Elizabete i princa Filipa počeo je kao mladalačka ljubav na prvi pogled. Vojvoda od Edinburga pomogao je kraljevskoj porodici da bude prisutnija na televiziji umjesto na radiju, a prvi je njen član koji je uradio TV intervju.

 

Kraljica je od svog oca naslijedila model monarhije koji je bio staromodan i skoro nevidljiv i neprisutan. Nisu znali kako da se izbore sa medijima i novim dobom, kaže istoričarka Sara Gristvud, autorka knjige Elizabeth: The Queen and the Crown. Objašnjava da je princ Filip tu odigrao ogromnu ulogu.

<p>Odnos kraljice Elizabete i princa Filipa počeo je kao mladalačka ljubav na prvi pogled</p>

“Vojvoda od Edinburga pomogao je kraljevskoj porodici da bude prisutnija na televiziji, umjesto na radiju, a prvi je njen član koji je uradio TV intervju”, dodaje istoričarka.

Smatra se i da je imao veliku ulogu u organizovanju televizijskog prenosa krunisanja Elizabete, ali i da je bio ključan za organizaciju TV dokumentarca o kraljevskoj porodici 1969. godine.

Tokom narednih decenija, kraljica Elizabeta javno je nekoliko puta govorila o tome koliki je uticaj Filip imao na nju, nazivajući ga svojom snagom i temeljem.

 Princess Charlotte is seen sitting near the Queen on Meghan Markle and Prince Harry’s wedding day
“Ponašamo se kao da pripadamo jedno drugome godinama”, napisala je Elizabeta u pismu svojim roditeljima ubrzo nakon udaje.

Tokom Drugog svjetskog ra*a, Elizabeta je radila kao mehaničarka u teritorijalnoj odbrani Londona. Bila je izuzetno dobra u popravljanju kamiona, a vozila je i kola hitne pomoći.Odličan je vozač, ali nema dozvolu.

Elizabeta je tada bila princeza i bila je u sastavu pomoćne terirotijalne službe koja je bila pomoćna ženska vojska. Na fotografiji tadašnja princeza vozi kamion.

 The Queen drove a first-aid truck in the Women's Auxillary Territorial Service during the Second World War

Radi se o fotografiji na kojoj kraljica ima samo 18 godina, a nastala je u vrijeme Drugog svjetskog ra*a.

Preporučujemo