Većina nas voli da jede svjež hljeb, ali nam se svima ponekad nagomila i da se desi da stoji danima i bude nam žao da ga bacimo. Da bismo spriječili njegovo buđanje ili da se ne baca evo šta treba da uradimo.

Hljeb je jedna od osnovnih namirnica i nijedno domaćinstvo ne može da zamisli obrok bez njega. Neko ga jede više dok ga drugi izbjegavaju, ako su na dijeti ili iz zdravstvenih razloga. Mnoge domaćice koje imaju višak vremena i vole da pripremaju hranu, spremaju hljeb kod kuće, radije nego da ga kupuju u supermarketima.

 

Hleb iz prodavnice je često je pun konzervanasa, koji mu produžavaju rok trajanja. Ipak, treba znati da postoji vrijeme koliko će on ostati svjež. Ukoliko ga držite na toplom i tamnom mjestu, vrlo je vjerovatno da će da se ubuđa za nedelju dana. Zato je važno pravilno ga čuvati kako bi duže trajao, a vi uštedjeli novac.

Društvenim mrežama kruže razni savjeti koje su isprobali korisnici istih pa je jedan od takvih bio i da se zamrzne hljeb. Ovo smo probali i zaista djeluje. Hljeb ima isti ukus i svježinu kada se odmrzne. Ako zamrznete hljeb čim ga kupite, ukus će mu biti svježiji kada se odmrzne. Regularan način za odmrzavanje hljeba je da ostavite da odstoji sat do dva i imaće potpuno isti ukus i svježinu. Postoji i praktičniji način za odmrzavanje.

TO JE ČESTA DILEMA: Da li je bezbedno ukloniti buđ i pojesti ostatak hrane?

Najjednostavniji način da se hljeb i lakše odmrzne je da ga prije zamrzavanja isječete na kriške i da ga tako stavite u frižider, jer nećete morati da odmrzavate cijelu veknu već koliko vam je potrebno.

Hljeb se ubuđao, kako najpametnije postupiti? - Body.ba

Ukoliko duže stoji zamrznut i isječen može da se osuši, ali je ipak dobar za produžavanje roka trajanja na nekoliko dana, bez da izgubi na kvalitetu.

Preporučujemo