Kraljica je pre*inula u zamku Balmoral u Škotskoj gdje je bila pod medicinskim nadzorom prema savjetu ljekara.

Kraljica je posljednji put viđena u javnosti kada je ove nedelje primila odlazećeg premijera Borisa Džonsona i novu premijerku Liz Tras. Izgledala je prisebno, ali krhko i koristila je štap tokom audijencije Tras u utorak.

Kraj jedne ere! Preminula kraljica Elizabeta II.

Nakon naslijeđivanja prestola 6. februara 1952, Elizabeta je postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona. Njeno krunisanje održano sledeće godine je bilo prvo koje je prenošeno na televiziji. Elizabeta II um*la je u četvrtak u 96. godini, a njeno kumče na Fejsbuku ponosno podsjetilo javnost da ga je krstila britanska kraljica.

– Moja kuma Njeno visočanstvo kraljica Elizabeta, tada Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Elizabeta krstila me je zajedno sa svojim ocem, njegovim visočanstvom kraljem Džordžom VI u Londonu – napisao je na Fejsbuku naš prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević (76).

 

Na sajtu “Town and country” piše da je prijestolonasljednik rođen u Londonu kršten u Vestminsterskoj opatiji, a da je odrastao u egzilu u Velikoj Britanije. Napominje se da je on i potomak kraljice Viktorije pa je u srodstvu sa članovima britanskog dvora. Na listi ljudi koje je krstila Elizabeta ima 30 imena, a među njima su i Lejdi Virdžinija Meri Elizabet Ficroj, ćerka Hju i En Ficroj, vojvotkinje od Graftona i Kristofer Abel Smit, sin Henrijete, ledi Abel Smit i Aleksandera Abela Smita.

Kada je Aleksandar II Karađorđević 2017. u Beogradu ženio sina Filipa, očekivao se dolazak britanske kraljice, ali je ona bila spriječena da prisustvuje svečanosti. Kuma na vjenčanju Filipa i Danice Karađorđević (prije braka Marinković) bila je prijestolonasljednica Švedske Viktorija, a među gostima je bila i Sofija od Grčke, bivša španska kraljica i majka španskog kralja Filipa VI.

Kraljica Elizabeta II je zaplakala slušajući o opsadi Sarajeva -  Radiosarajevo.ba

Prijestolonasljednik je sina Filipa dobio sa bivšom suprugom, Marijom da Glorijom od Orleana i Bragance, princezom od Brazila i Portugala, sa kojom ima i sinove Aleksandra II (Filipov brat blizanac) i Petra. U braku je sa princezom Katarinom Karađorđević.

Preporučujemo