U domu udovice Elme Elfić, druge supruge pokojnog muftije i narodnog poslanika Skupštine Srbije Muamera Zukorlića, s kojim je izrodila četvoro dece, obeležen je važan porodični događaj.

 

Sva pažnja bila je usmerena na najmlađeg člana i porodičnog mezimca koji je prekjuče zabeležio važan dan u životu koji se inače svečano obeležava u svim porodicama muslimanskih vernika. Reč je o običaju koji se zove sunet ili sunećenje i koji prolaze svi dečaci ove veroispovesti.

 

Podsetimo, obrezivanje je deo religioznog zakona u judaizmu ali je i ukorenjena praksa u islamu, Koptskoj orijentalno-pravoslavnoj crkvi i Etiopskoj orijentalno-pravoslavnoj crkvi. O poreklu ovog običaja postoje razne teorije a jedna od njih jeste i da je posredi religiozno žrtvovanje ali pre svega i svečani običaj kojim se označava ulaz dečaka u svet odraslih.

Za tu priliku svi su odeveni svečano jer je to za dečaka i njegovu porodicu veliki i svečan dan. O ovom verskom običaju i njegovom obeležavanju i u našim krajevima, pre svega Novom Pazaru, pre četiri godine pisala je i beogradska Politika koja je navela da se za tu priliku gradom kreću kolone okićenih automobila, a neretko se upriliči i banket u restoranu.

Preporučujemo