U stanu na Voždovcu u Beogradu prije nekoliko dana se porodila žena i na sveijt donijela djevojčicu. U tome joj je pomogla ekipa Hitne pomoći i upravo iz Hitne pomoći ističu da se ovakve stvari dešavaju ali da ne bi trebalo da postanu praksa. I vjerovatno da ljekari hitne pomoći imaju mnogo toga da nam ispričaju, ali sigurno nije lako donijeti pravu odluku u trenutku kada nekome život zavisi od onoga što će ljekar da uradi na terenu. U jednij tw emisiji gostovala je doktorica Ivana Stefanović iz gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, koja je opisala šta se prije nekoliko dana desilo.Što je opravdano, a što nije: kada se zove hitna pomoć?

– Sreća što se uglavnom porođaji dobro zabrše i što majka priroda sve završi sama. Mi smo za to obučeni, ali bebe treba da se rašaju u sterilnim i opremljenim prostorima. Dobili smo poziv u 4.30 da je porođaj u toku.S Stigla je ekipa koja je morala da klemuje pupčanik, doktor je to uradio, okupali su bebu i zbrinuli je s majkom u GAK Narodni front – rekla je doktorica Stefanović.

Zavod za hitnu medicinu: Prosječna starost vozila četiri godine - tportal
Njoj su na pamet pali i slični događaji s kojima su se susretale i njene kolege na terenu u Beogradu, pa je odlučila da pdojeli.

Opljačkao pacijenta u Hitnoj pomoći, pa na sudu dobio 130 hiljada maraka

– U Beogradu nisu česti ovakvi slučajevi, Hitna pomoć obavi do 3 porođaja godišnje, a prošle godine smo imali 3 u jednom danu. Nekad beba neočekivano brzo požuri, a jednom, sećam se, žena je bila na proslavi Nove godine i negirala da ima porođajne bolove. Onda je u autobusu shvatila da će se poroditi svakog trenutka i počela da skida sve sa sebe. Nama je bilo čudno što neko skida svu odeću po takvoj hladnoći, a tek kasnije smo shvatili da je u pitanju psihijatrijski bolesnik. Srećom, porođaj je uspešno obavljen na licu mesta – podsjetila se doktorica Ivana Stefanović.

Preporučujemo