Iako ništa ne obavezuje britanske monarhe da obijelodane privatne finansije, zna se da je Elizabeta 2021. otkrila da njeno lično bogatstvo iznosi 370 miliona funti.

Dan nakon smrti kraljice Elizabete II (96), Ujedinjeno Kraljevstvo je u žalosti, zastave širom zemlje su spuštene na pola koplja, građani se opraštaju od voljene kraljice, a njen sin, novi britanski kralj Čarls Treći (73) obratit će se naciji danas prvi put u tom svojstvu. On je sada postao lider ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, već i u 14 drugih država Komonvelta, uključujući Australiju i Kanadu. Postao je šef britanskih oružanih snaga, a biće i na čelu drugih službi.

SVE VIŠE POSLA Princ Charles preuzeo je još jednu kraljevsku dužnost |  Celebrity

Bakingemska palata, kraljevska londonska rezidencija, i zamak Vindzor, tridesetak kilometara zapadno od Londona, su državna svojina. Međutim, zamak Balmoral, ljetovalište kraljevske porodice i rezidencija Sandringem, gdje kraljevska porodica tradicionalno slavi kraj godine proslave, bile su u vlasništvu kraljice i njih nasleđuje Čarls.

Ljubavna priča princa Charlesa i Camille Parker Bowles | Celebrity
Kraljica je takođe posjedovala još i kolekciju kraljevskih maraka u vrijednosti od oko 100 miliona funti. Čuveni dragulji na kruni, procenjeni na oko tri milijarde funti, simbolično su pripadali kraljici i automatski se prenose na njenog nasljednika.

Princ Filip, pokojni suprug Elizabete, ostavio je skromnije bogatstvo od 30 miliona funti kada je umro u aprilu 2021. godine. Posjedovao je kolekciju slika od oko 3.000 djela, od kojih je većina bila zavještana prijateljima i porodici.

Gloria - Svi pričaju o preljubu: Charles i Camilla opet su na tapeti,  morali isključiti komentare na Twitteru

Stručnjaci navode da je Elizabeta vjerovatno ostavila i testament, i da će neke manje sume novca naslijediti bliski članovi porodice, ali ne i najveći dio bogatstva koji pripada Čarlsu. Sam Čarls, prenosi Beta pisanje ostrvskih medija, ima procenjenu imovinu od 87 miliona funti.

Preporučujemo