Orson Vels, ostavio je veliki trag u svjetskoj kinematografiji, a poslije sm*ti proglasili su ga najvećim rediteljem svih vremena. Ipak, iako je bio veoma uspješan u svom poslu, njega su znali i po vezi sa Zagrepčankom, glumicom i rediteljkom Olgom Palinkaš (79), koja je ime promenila u Oja Kodar. Oja je bila njegova muza, lju*avnica, a iako ju je volio mnogo nikada je nije oženio.Orson Vels

“Od svih žena s kojima je bio moj otac je najviše voleo Oju. Ona je bila njegova Evropa, prekrasna, kreativna i inteligentna žena koja je najbolje razumela njegov rad i pružala mu intelektualni podsticaj. Morala je da bude inteligentna kad je uspela da privuče mog oca”, napisala je Velsova ćerka Kristofer Vels Feder (82) u svojoj knjizi “U seni mog oca: kćerkino sjećanje na Orsona Velsa’.

Olga
Kada se Orson zaljubio u Oju, već je bio u braku sa svojom trećom ženom, italijanskom glumicom Paolom Mori, s kojom je bio u braku sve do svoje sm*ti 1985. Orson nikada ni s kćerkom nije pričao o Oji.

“Možda će vam to biti čudno, ali po tom pitanju moj je otac bio prilično staromodan čovek. Upoznati ćerku s ljubavnicom, i to u vremenu kad je imao i zakonitu ženu… Ne, to prosto nije bilo dolično”, rekla je jednom Kristofer. Nije ga ni ispitivala, ali je znala šta se događa. Znala je koliko ju je voleo. Velsova ćerka nije sigurna zašto se njen otac nije razveo od treće supruge i oženio Oju, koja mu je ulepšala poslednje 24 godine života.

“Pretpostavljam da mu Paola Mori nije dala razvod. Ona je uživala u ulozi supruge Orsona Velsa. Imali su ćerku, pretpostavljam da je i zajedničko dete razlog zašto su formalno ostali zajedno”, objasnila je Orsonova ćerka.Orson Welles - Movies, Books & Spouse - Biography

Vels je premi*uo 10. oktobra 1985. godine.

“Orsona pronašli su kako leži iznad svoje pisaće mašine. U neko doba noći njegovo je srce zakazalo. Nije um*o u Las Vegasu, mestu gde se nalazio dom koji je delio s trećom gospođom Vels, već u Los Anđelesu gde je, sasvim otvoreno, živeo sa svojom hrvatskom ljubavnicom Ojom Kodar”, piše u knjizi Orsonove kćerke. Kristofer je reditelj dobio u braku s Virdžinijom Nikolson, a druga žena bila mu je Rita Hejvort. Imao je još sina Majkla (80) i kćerke Rebeku i Beatris (64).

Preporučujemo