Kako bi vaše cvijeće bilo lijepo i zdravo tijekom cijele godine, to znači dobro se brinuti o njemu. Osim dobrog položaja i redovitog zalijevanja, također je važno svojim biljkama osigurati dobar prirodni dodatak kako biste mogli uživati ​​u njihovoj ljepoti tijekom cijele godine!

Teško je zamisliti kuću čije terase i balkone ne krase raskošne muskatne boje. Muškat je vrlo zahvalna i otporna biljka. Voli sunčevu svjetlost, a najbolji uvjeti za rast i cvatnju su temperatura od 10 do 30°C i umjereno zalijevanje. Muškat ne voli previše vode jer može uzrokovati truljenje korijena.

Cvjetove mošusa treba povremeno prihranjivati ​​kako bi se potaknuo njihov rast i cvjetanje. To znači da ga treba zalijevati tekućim gnojivom koje sadrži fosfor, dušik, kalij i magnezij. Za tu svrhu dostupne su i jeftinije alternative. Jedan od njih je povidon-jod koji se u medicini koristi za dezinfekciju rana. U litru vode dodajte jednu kap povidon-joda. Dobro izmiješajte i prelijte po rubovima tepsije, a ne po listovima. Učinite to svake druge nedjelje umjesto češće, i vidjet ćete kako vaše Muscadine grožđe postaje bujnije i raskošnije. Jod neutralizira bakterije i gljivice te potiče rast. Još jedan kuhinjski trik je kora od banane – ostavite je da odstoji preko noći u 1 litri vode i zatim tom vodom zalijte svoje cvijeće.

Baš kao što su vitamini B skupine dobri za rast i razvoj našeg organizma, dobri su i za vaše cvijeće. U 1 litru vode razmutiti malo svježeg pekarskog kvasca sa žličicom šećera. Pustite otopinu da odstoji nekoliko sati, zatim ponovno dobro promiješajte i ulijte muškat.

Osim hranjenja, zahtijeva i pažljivu njegu. Redovito uklanjajte suvišne grane s mošusnih cvjetova kako bi nove grane brže rasle.

BONUS:

Mošus (Pelargonium spp.) je ljetno cvijeće koje od davnina krasi prozore domova naših baka. Danas su idealno prilagođene modernoj arhitekturi i nastavljaju impresionirati velikim, raznobojnim, duplim ili pojedinačnim cvjetovima. Ovisno o sorti, mogu biti vrlo mali i zbijeni, visoki do 30 cm, ili vrlo veliki, visoki do 60 cm. Vrlo su izdržljive i lake za njegu.

Posljednjih godina ljubitelji mošusa i cvijeća favoriziraju slovenski (otpali cvjetovi) mošus zbog svog bujnog rasta i vrlo dugih stabljika (otpali listovi mogu doseći 100 cm). Slijedite upute u nastavku i vaši cvjetovi mošusa bit će bujni i cvatu cijelo ljeto, a vaša će terasa privlačiti poglede.

svjetlo i položaj

Idealno mjesto je ono koje je sunčano dio dana (po mogućnosti prije 11 sati) i ono koje je dobro osvijetljeno, ali dio dana izvan izravne sunčeve svjetlosti.
Njihova temperatura rasta kreće se od 10°C do 27°C. Ljeti, kada su temperature više, biljke se mogu dodatno rashladiti popodnevnim tuširanjem ocijeđenom vodom.
Presađivanje, zalijevanje i gnojidba

Kod presađivanja u standardnu ​​posudu duljine 50 cm potrebno je posaditi dvije sorte muškatca, ako sadite u viseću posudu dovoljna je jedna sadnica.
Prvih 15 dana nakon presađivanja zalijevajte samo čistom vodom, a zatim krenite s gnojidbom
Budući da slovenski mošus snažno raste i zahtijeva veliku količinu hrane, cvjetnu hranu treba hraniti redovito 7-10 dana.
Muškat ne voli previše vode i uvijek lakše podnosi manjak vode nego višak.
obrezati

Tijekom ove sezone rezidba nije potrebna jer će izrasli cvjetovi sami otpasti.
Na kraju sezone cvatnje (listopad) potrebno ju je orezati na 30 cm, spremiti na hladno i svijetlo mjesto i što manje zalijevati (2-3 puta tijekom cijele zime). Izbjegavajte tamne i tople prostorije, jer će muzgavci u tim sobama natjerati pupoljke da postanu tanki i plitki, što uzrokuje smrt biljke.
vrijeme cvjetanja

Cvatnja kod muškata traje do sredine travnja, cijelo ljeto, a obično u jesen ako su noći ugodne.

Preporučujemo