Mislila je da dobiva kvalitetnu kožnu jaknu za vrlo malo novca, ali kada je nakon kupnje počela prebirati po džepovima, shvatila je da dobiva više od same jakne.

Maya Sommer obožava kupovati po dućanima rabljene odjeće, a kada je u jednom od dućana ugledala kožnu jaknu, bez oklijevanja ju je kupila. Mislila je da dobiva kvalitetnu kožnu jaknu za vrlo malo novca, ali kada je nakon kupnje počela prebirati po džepovima, shvatila je da dobiva više od same jakne. Kako prenosi The Sun, otkrila je lijepu i srceparajuću tajnu koju je skrivala godinama.

Maya je svoje nevjerojatno otkriće odlučila podijeliti na društvenim mrežama te je snimila video u kojem je priznala da još uvijek ne može vjerovati što ima u rukama.

Film snimljen prema istinitoj priči o stravičnom zločinu u Bosni osvojio je Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu
“Ovu sam kožnu jaknu pronašla u trgovini rabljenom robom. Savršeno mi je pristajala pa sam je kupila i odnijela kući”, objasnila je.

Kad je došla kući i ponovno ih isprobala, osjetila je da ima nešto viška u džepu. Posegnula je u džep jakne i pronašla malu bilježnicu punu slova. “Na prvoj stranici ovog malog dnevnika koji sam otvorila pisalo je četvrtak, 11. studenog 1971.”, rekla je Maya.

Ostatak kratkog filma je srceparajući. Glasilo je: “Prošlo je tjedan dana, a Diane me nije nazvala niti poslala poruku.” Sljedeća objava, od 22. studenoga iste godine, također je bila tužna. “Danas je naša deveta godišnjica braka i deset godina zajedno”, napisao je vlasnik jakne “I sam sam pijan”.

Dok je Maya listala stranice, na pamet mi je pala tragična tema. Raniji unos je od 4. studenog i čini se da dokumentira posljednje sretne dane tajanstvenog para. “Diane i ja smo se poseksali jutros. Odveo sam je na doručak, a zatim na posao”, rekao je autor “Nisam ni znao da će to biti posljednji put da sam je vidio.”

Nakon što je saznala više o misterioznoj Diane, Maya kaže da su se njezini osjećaji prema kožnim jaknama promijenili. “Mogla sam osjetiti slomljeno srce unutar ove jakne”, rekla je. Drugi džepovi sadržavali su zanimljivije stvari. Pronašla je tri srebrna dolara iskovana 1921.

U drugom džepu bila je mala boca kanadskog viskija Seagrams iz 1966. A u velikom džepu s patentnim zatvaračem na stražnjoj strani jakne pronašla je dnevnik sa sadržajem sličnim onom u maloj bilježnici.

“Ovo je doba godine kada nisam s Diane prvi put u deset godina”, glasio je jedan melankolični zapis u dnevniku. Novogodišnja poruka za 1. siječnja 1972. imala je samo jednu riječ: “Zašto?”. “Nadam se da ovu knjigu nikada neću pročitati”, napisala je autorica “Možda će se Diane vratiti prije mene”.

Maya je bila dirnuta Jaketinim užasnim otkrićima i nedovršenom, šokantnom pričom. “Moj san je bio razumjeti povijest iza haljine”, rekla je, “To je poput vremenske kapsule iz 1971. s dirljivim dnevnicima prethodne vlasnice.”

Preporučujemo