Kao što možemo da vidimo gorivo je sve skuplje i skuplje a uprkos sporijoj vožnji, mnogi ne uspevaju da smanje potrošnu goriva. Ali, mnogi vozači često zaborave da koriste malo poznato skriveno dugme koje poseuje skoro pa svaki ato i koje može značajno da smanji potrošnju goriva, prenose mediji.

U pitanju je tajno dugme za klima uređaju koji može da smani potrošnju goriva, a posebno na kratkim putovanjima. Dugme ne samo da će uštedeti gorivo, nego će i voazči i putnici se osećati mnogo udobnije tokom putovanja automobilom. Ono što je svima poznato da sistem za klimatizaciju koriste snagu motora u dizel i bezinskim automobilima i bateriju u električnim vozilima. Za motore koji imaju unutrašnje sagorevanje to dovodi do mnogo veće potrošnje goriva. Sistem obično radi tako što uzima spoljašnji vazduh, a zatim ga zareva ili hladi.

Ali, ovaj metod koristi mnogo više goriva u poređenju sa opcijm sistema klima uređaja koji koristi vazduh unutrašnjosti automobila. Srećom postoji dugme posebno koje je napravljeno da omogući vozačima da izaberu opciju koju žele. Ako je aktivirano, dugme za recrkulaciju vazduha omogućava klima uređaju da koristi vazduh iz unutrašnjosti auta uvlačeći ga kroz ventilacione otvore. U isto vreme, sprečava ulazak spoljašnjeg vazduha, a dugme se obično nalazi oko točkića klima uređaja koji omogućava vozaču da podesi unutrašnju temperaturu a ima sliku auta sa strelicom prema gore.

Uz pomoć tog dugmeta će pomoći u smanjejnu potrošnje goriva jer manje opterećuje motor auta, a princip je isti za električne automobile jer će klima manje opterećivati bateriju. Tako je Bredli Jando iz Kvik Fita rekao sledeće: “Kompresoru je potrebna energija za pokretanje sistema klimatizacije vašeg vozila i tako će koristiti malu količinu goriva kad god sistem radi. To bi moglo smanjiti vašu potrošnju goriva za čak 10 procenata, a efekti su posebno uočljivi na kratkim putovanjima. Kada u početku krenete, klima uređaj mora naporno da radi kako bi unutrašnju temperaturu spustio na ugodan nivo”.

Preporučujemo