Turističku sezonu u Grčkoj su pokvarile opasne ljubičaste meduze koje su se iznenada pojavile , pa se na mnogim tamošnjim plažama vijore crvene zastavice koje označavaju zabranu ulaska u vodu. Kako za naš list priča Suzana koja ima 32 godine iz Velike Plane, koja letuje na plaži Kavuri na istoimenom ostrvu, jato meduza se raširilo u plićaku, a nekoliko njih je voda izbacila na obalu. “Deset godina obilazim Grčku uzduž i popreko i viđala sam obične meduze, ali ove ljubičaste nisam videla sve do sada. Svakodnevno nas upozoravaju u slučaju da nas neka opeče, pa preporučuju da ta mesta brzo isperemo morskom vodom i stavimo na njih led i sodu bikarbonu” rekla je naša sagovornica.

Jedan morski biolog koji nam dolazi iz grčke opservatorije za biodiverzitet Hristos Taklis kaže da je rče o jednoj od najopasnijih vrsta meduza do sada, čiji je ubio osim što žari on izaziva ozbiljne zdravstvene posledice, kao što su tahikardija, plikovi na telu, povraćanje i dijareja. “Meduza ispušta neurotoksine, zbog čega se na koži pojavljuju otoci, bolne opekotine i osip. Zato savetujemo turistima da se odmah jave lekaru ukoliko im se nakon uboda pojave simptomi poput mučnine, pada pritiska, glavobolje i teškog disanja. U slučaju retkih sistemskih simptoma kao što su hipotenzija, promuklost, generalizovani angioedem”, ekstenzivni urtikarijarni osip, poremećaji komunikacije i svesti, i odmahj je potrebna hospitalizacija pacijenta.

Također, kako objašnjava sve je počelo pre deset dana kada su sa Kefalonije, Zakintosa, paksosa, Antipaksosa, krfa i Peloponeza počela da stižu uppozeranja da su primećena jata opasnih meduza. Ostatak teksta možete pročitati ovde. 

 

Preporučujemo