Čini se da je beogradski sistem kontrole parkiranja prošao kroz značajne promene, koristeći tehnologiju poput sistema “Oko sokolovo” kako bi efikasnije identifikovao i sankcionisao prekršaje nepropisnog parkiranja. Ovaj sistem, baziran na stalnom nadzoru saobraćaja putem kamera, omogućava automatsko prepoznavanje vozila koja krše pravila parkiranja ili ne izmiruju parking naknade.

Jedna od ključnih tačaka u ovom ažuriranom sistemu je automatizovano otkrivanje prekršaja. Sistem “Oko sokolovo” konstantno prati saobraćaj i identifikuje vozila koja su nepropisno parkirana ili ne plaćaju parking. Kada se prekršaj detektuje, generiše se elektronski nalog koji se automatski šalje u bazu JKP “Parking servis”. Odatle, informacije o prekršaju se šalju vlasnicima vozila.

Vlasnici vozila imaju mogućnost provere kazni putem onlajn servisa na sajtu JKP “Parking servis”, a takođe mogu kontaktirati Servisni centar grada Beograda radi dodatnih informacija. Rokovi za izmirenje kazni su ograničeni, a vozačima je omogućeno da u prvih osam dana izvrše uplatu polovine iznosa izrečene kazne, čime se oslobađaju obaveze plaćanja druge polovine kazne.

Novčane kazne za nepropisno parkiranje variraju u iznosima od 5.000,00 do 25.000,00 dinara, zavisno od površine na kojoj je vozilo ostavljeno. Posebno su propisane i kazne za parkiranje na mestima rezervisanim za invalide, gde je propisana novčana kazna od 5.000,00 dinara.Otežano kretanje u saobraćaju predstavlja sveprisutni problem u urbanim sredinama, uključujući i Beograd. Automatizacija procesa kontrole parkiranja, zajedno s povećanom pokrivenošću sistemom nadzora, ima potencijal da olakša rešavanje ovog problema putem bržeg otkrivanja prekršaja i doslednijeg izricanja kazni. Ipak, ovakve promene mogu izazvati potrebu za prilagođavanjem navika vozača i traženjem alternativa u cilju smanjenja problema u saobraćaju.

Preporučujemo