Iako se paradajz uzgaja u različitim delovima Srbije, posebno se ističe domaćinstvo Himza Mušovića iz Seljašnice kod Prijepolja, gde se može pronaći pravi džinovski paradajz. Svake godine, visina stabljika ovih paradajza doseže čak nekoliko metara, što znači da se domaćinu Himzi neophodne su merdevine kako bi ubrao plodove.

Ove godine, paradajz je rodio neviđeno obilno, sa svakom granom koja nosi i do 20 plodova. To jasno govori o izvanrednom prinosu ovih biljaka. Biljka je već dostigla visinu od pet metara, a Himzo očekuje da će nastaviti rasti, što znači da će morati brati paradajz kao da su trešnje, uz pomoć merdevina, kako kaže sa osmehom ovaj marljivi Prijepoljac.

Međutim, kako bi postigao ovako dobar prinos, Himzo je uložio značajna sredstva u kvalitetan sadni materijal. Kvalitetno seme je ključno za dobijanje izvanrednih plodova, iako je ovakvo seme poprilično skupo. Naime, za hibridnu sortu paradajza “čeri” koju je koristio, potrebno je oko 300 semena za samo jedan gram. Cena ovih semena iznosi 42 dinara po gramu, što znači da je vrednost jednog grama semena oko 100 evra. Ipak, rezultati opravdavaju ovu investiciju, kako ističe Himzo.

Himzo se bavi proizvodnjom paradajza već nekoliko decenija, i zna da je kvalitet presudan faktor prilikom prodaje. Uporedno sa čerijem, takođe prodaje i običan paradajz. Do sada je prodao više od 100 kilograma ispred svoje kuće, a u plasteniku ima još toliko. Prema njegovim analizama, svaka biljka mu je dala prosečno 6,3 kilograma paradajza, a ukupno je posadio 250 biljaka. Ovo predstavlja izvanredan prinos, jer kod drugih ljudi obično ne prelazi tri kilograma po biljci, kako naglašava Himzo.

Najveći kupci njegovih proizvoda su ugostiteljski objekti i trgovinski lanci, pa se Himzo ne brine oko plasmana svojih kvalitetnih proizvoda, jer uvek će pronaći tržište za njih.

Preporučujemo