Mali dečko iz Arkanzasa je izgubio svoj život nakon što se zarazio retkom amebom koja napada mozak, dok je boravio u seoskom klubu u Litl Roku. Ovaj nevini 16-mesečni dečak je bezazleno uživao u igri u kantri klubu kada je neprimetno došlo do zaraze od strane amebe koja obitava u vodi i izaziva ozbiljnu upalu mozga. Ova smrtonosna ameba uništava moždano tkivo, gotovo bez izuzetka, odmah po infekciji.

Ministarstvo zdravlja Arkanzasa je putem laboratorijskih testova potvrdilo prisustvo amebe na igralištu pored vode. Kao preventivnu meru, klub je odmah zatvorio svoj bazen i sistem za prskanje.Državni mrtvozornik je obavestio javnost da je ovaj mladi dečko, Majkl Aleksandar Polok III, preminuo u dečjoj bolnici u Litl Roku. On je, nažalost, samo jedan od petoro ljudi koji su postali žrtve ove infekcije koja napada mozak od početka ove godine. Prethodna žrtva je bila stanovnik Teksasa koji je preminuo nakon što je plivao u jezeru u Ostinu.Ova parazitska ameba poznata kao Naegleria fowleri, jednoćelijski mikroorganizam, nalazi se u toplim slatkim vodama. Ona ulazi u organizam kroz nos, putuje kroz nosne prolaze, i na kraju dospeva do mozga, gde se hrani moždanim tkivom, što rezultira teškim neurološkim oštećenjima. Ova infekcija se zove primarni amebni meningoencefalitis (PAM).

Nije precizno koliko je vremena prošlo od trenutka izlaganja organizmu do smrti ovog dečaka, iako je infekcija obično brza i progresivna. Simptomi se obično javljaju između jednog i 12 dana nakon plivanja u zaraženoj vodi, a smrtonosni ishod obično usledi za oko pet dana. Početni simptomi podsećaju na grip, uključujući glavobolju, mučninu, groznicu i ukočen vrat, ali ubrzo se razvijaju u ozbiljnije neurološke probleme, kao što su napadi, halucinacije, koma i, nažalost, često smrtni ishod.Važno je napomenuti da je od 1962. do 2022. godine zabeleženo samo 157 slučajeva PAM, a svega četiri osobe su preživele ovu opaku infekciju.

Preporučujemo