Nasljednik kraljice Elizabete Druge je danas jasno stavio do znanja da ne namjerava da popravlja vezu sa svojim sinom, princom Harijem i njegovom suprugom Megan Markl sa kojima evć neko vrijeme nije u dobrim odnosima.


Čarls III odlučio je da ukloni par sa liste gostiju tokom svečanog sastanka sa najvažnijim svjetskim liderima.

Sahrana kraljice Elizabete Druge, koja je umrla 8. septembar, zakazana je za sutra, ponedeljak 19. septembar. Na posjlednjem putovanju, ljudi će moći i preko TV da gledaju prenos. U Londonu će se pojaviti i najvažniji svjetski lideri, koji će danas učestvovati na svečanom sastanku u Bakingemskoj palati sa novim kraljem Čarlsom III. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovat će sutra državnoj sahrani kraljice Elizabete Druge.

 

Kraljicin kovčeg će pratiti članovi porodice, ali na spisku gostiju nećete naći kraljevog mlađeg sina, princa Harija i njegovu suprugu Megan Markl. U saopštenju Bakingemske palate najavljeno je da će, pored svjetskih lidera, ceremoniji prisustvovati samo članovi britanske kraljevske porodice. Megan i Hari nisu dobili poziv jer su 2020. sami odlučili da podnesu ostavke na službene dužnosti prema britanskoj kruni. Sa nedeljnog sastanka će odsustvovati i princ Andžej, kome je majka, kraljica Elizabeta Druga, zbog brojnih kontroverzi i skandala oduzela privilegije.


To što nisu pozvani na veoma važan sastanak u palati nije jedino razočarenje koje su Megan i Hari nedavno doživjeli. Britanska štampa je donedavno pisala da bi djeca para, Arči i Lilibet, uskoro mogla da dobiju prinčevske titule.


Kako je objavljeno, formalno djeca Megan i princa Harija sada mogu da koriste prinčevske titule, prema pravilima koje je uspostavio kralj Džordž V 1917. Ispostavilo se, međutim, da novi kralj, Čarls III, veoma nerado formalno uključuje njihovu djecu.

Kako je izvjestio The Sun, Arči i Lilibet mogu da koriste kneževsku titulu, ali neće biti formalno priznati kao “njihova prinčeva visina”. To je zato što djeca Megan Markl i princa Harija ne mogu da obavljaju dužnosti pod monarhijom, pa ih nema potrebe smatrati punopravnim članovima kraljevske porodice. To znači da djeca para neće imati pravo na nikakve kraljevske privilegije, uključujući zaštitu, za koju se kaže da je najvažnija stvar za par.

Preporučujemo