U posljednjih nekoliko godina svjednoci smo raznim klimatksih promjena, zbog ljudskog nemara prema prirodi is vemu što nam je ona podarila i priuštila. Naime, astronosmko društvo Ruđer Bošković” sinoć je saopštilo da će iz cijele Europe, osim iz nekih zemalaja kao na primjer iz Portugalai pojedinih dijelova Španije 25. oktobra ove godine moći da se posmatra tok djelimičnog pomračenja planete Sunca.


To u prevodi znači, da će Mjesec kso brži trkač od Sunca na istok, u našoj prijestonici dodirnuti i sjeverozapadnio dio Sunčevog diska u 11:22 satu, a napustiti će njegov sjeveroistočni dio u 13:38 sati. Tako će Mjesec pokriti maksimalno čak 42 od sto Sunčevog prečnika.


Tako će najveći dio Sunčevog prečnka, čak preko 82 od sto, Mjesec pokriti Sunčev prečnik u Rusiji, tačnije u istočnom Sibiru, sjeverno od Tjumena. Ukoliko se da desi da bude vedro vrijeme bez oblaka, ovu pojavu treba posmatrati kroz svijećom dobro nagaravljeno staklo , maske za zavarivaje i astronomske filtere. Ovo pomraćenje će se moći pratiit i sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Dvije sedmice nakon toga, odnosno 8. novembra ove godine ljedi i pomraćenje Mjseca, ali ono se ipak neće moći vidjeti iz naše zemlje. Cijeli tok ove pojave imat ćepriliku da posmatraju svi stanovnici tihookenskih ostrva. Obavezno nabavite naočare za sunce, pronađite prijatelje koji imaju teleskop i tokom pomračenja zapamtite da ne gledate direktno u Sunce. Svako bi trebalo da vidi bar dio pomračenja, osim ako vrijeme ne bude oblačno i postane dosta mračnije. Mnogi strastveni blogeri i ljubitelji kosmičkih dešavanja kažu da, ako želite da vidite potpuno pomračenje, pronađete mapu i najbolje mjesto gde biste ga vidjeli u cijelini.

Preporučujemo