Cene maslinovog ulja su u strmom usponu, gotovo kao da idu u nebesa. Na grčkim policama, ovo ulje je skoro 11 odsto skuplje nego prošle godine, a ni na tržištu Srbije situacija nije mnogo bolja.Mnogi naši građani koji letuju u Grčkoj, kad se vrate kući, odluče da kupe maslinovo ulje kako bi napravili zalihe, budući da je tamo znatno jeftinije nego kod nas. Ipak, Grci se ne bi složili s tim. Prema pisanju grčkog CNN-a, oni ove godine moraju da izdvoje za ovaj proizvod “kao da je od zlata”.

Cene maslinovog ulja u Grčkoj su dramatično porasle. Prema podacima CNN-a, prosečne proizvođačke cene ekstra devičanskog maslinovog ulja u Evropskoj uniji sredinom jula znatno su premašile 6,5 evra po litru, pri čemu je prosečna cena u Grčkoj bila između 7,2 i 7,5 evra. Sada su već dostigle oko 8 evra, a očekuje se dalji rast. Što se tiče cena u grčkim supermarketima, prema podacima Grčkog zavoda za statistiku, cene maslinovog ulja su porasle za čak 10,6 odsto u protekloj godini. Tako se ulje u Grčkoj može naći po cenama koje variraju od 6,5 evra po litru pa sve do 14, zavisno o brendu i tipu.

A kako stvari stoje u Srbiji? Jedan litar maslinovog ulja u domaćim trgovinama gotovo ne može da se nađe ispod 845 dinara (oko 7 evra), a dostiže cene do 2.400 dinara (oko 20 evra). Prema tome, iako neznatno, maslinovo ulje na grčkim policama ipak jeftinije nego kod nas.Nažalost, pojeftinjenje nije na vidiku. Tržišni igrači ne vide da će uzlazna putanja uskoro prestati, budući da je ovogodišnja proizvodnja u Grčkoj, Italiji, Španiji i Turskoj smanjena. Nedostatak zaliha i suša zabeležena u zemljama proizvođačima takođe predstavljaju faktore koji ugrožavaju novčanik potrošača.

Preporučujemo