Bijeli luk, poznat i kao češnjak, predstavlja jednu od temeljnih komponenti našeg prehrambenog režima. Njegova široka paleta zdravstvenih prednosti čini ga neprocjenjivim dodatkom svakodnevnoj ishrani. Saznajte kako redovita konzumacija bijelog luka pozitivno utječe na vaše tijelo.

 1. Poboljšava imunološki sustav: Češnjak je dobro poznat po svojoj sposobnosti jačanja obrambenog sustava organizma. Znanstveno je potvrđeno da češnjak obiluje vitaminima, korisnim uljima i aminokiselinama, a posebno se ističe alicin, organski spoj koji djelotvorno uništava bakterije i gljivice.
 2. Regulira krvni tlak: Ukoliko patite od visokog krvnog tlaka, ne oklijevajte uključiti češnjak u svoju prehranu. Ova namirnica ima sposobnost proširivanja krvnih žila i smanjenja arterijskog tlaka. Redovita konzumacija bijelog luka može olakšati glavobolje i probleme s visokim krvnim tlakom. Također, doprinosi smanjenju razine lošeg kolesterola u krvi za 10-15%, čime smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Napomena: Ova metoda se ne smije zamijeniti s liječničkom terapijom; konzultirajte se s liječnikom ako imate navedene zdravstvene probleme.
 3. Poboljšava pamćenje: Češnjak se pokazao korisnim u očuvanju zdravlja mozga. Smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti kod starijih osoba i može poboljšati pamćenje i povećati produktivnost kod mlađih pojedinaca.
 4. Povećava izdržljivost: Redovita konzumacija češnjaka pozitivno utječe na izdržljivost srca i mišića. Sportaši će posebno cijeniti njegovu sposobnost smanjenja umora i povećanja produktivnosti.
 5. Ima pozitivan učinak na kožu i kosu: Češnjak potiče rast kose, čineći je gušćom i duljom. Osim toga, može se koristiti na vlasištu za rješavanje problema s lokaliziranom alopecijom. Proizvođači kozmetičkih proizvoda često koriste češnjak u izradi ulja, šampona i drugih preparata. Ova namirnica također pozitivno djeluje na kožu, potičući obnavljanje stanica, a komponente u češnjaku štite od štetnih učinaka sunčevih zraka, sprječavajući fotostarenje.
 6. Smanjuje zubobolju: Zahvaljujući svojim antibakterijskim i protugljivičnim svojstvima, češnjak pruža olakšanje od zubobolje te ubija štetne mikrobe u usnoj šupljini.
 7. Pomaže u mršavljenju: Osobe koje teže održavanju vitke linije će cijeniti češnjak, jer pomaže u sprečavanju debljanja i potiče sagorijevanje viška kalorija.

Međutim, važno je napomenuti tko treba izbjegavati konzumaciju bijelog luka:

 • Trudnice i dojilje: Liječnici savjetuju trudnicama i ženama koje doje da izbjegavaju konzumaciju bijelog luka.
 • Djeca mlađa od sedam godina: Djeca bi trebala konzumirati češnjak u umjerenim količinama.
 • Prije operacije: Bijeli luk razrjeđuje krv i može uzrokovati krvarenje, stoga se ne preporučuje konzumacija dvije sedmice prije operacije.
 • Životinje: Bijeli luk je otrovan za životinje, pa ga mačke i psi ne bi smjeli jesti.

Za zdrave odrasle osobe, konzumacija do četiri režnja češnjaka dnevno smatra se prihvatljivom.

Preporučujemo