Na učeničkim Viber grupama, koj su sve zastupljenije u našem društvu, posljednjih nekoliko dana se šire poruke koju su pokazatelj opasnog oblika psiholo*kog vršnja*kog na*iljja, a bio je usmjeren prema djevojčicama koje čitaju knjige i koje ne svojom voljom nose naočale. Naime, opasno sajbe-na*ilje kojim se najavljuje i teško fiziko na*ilje trenutno je aktuelno širom naše zemlje. Ovih dana se porukama šire stra*ne prij*nje djvočicama koje kolokvijalno nazivaju štreberkama, a upućene su od strane njihovih vršnajkinja.

Cyber nasilje nad djecom je raznovrsno i pojavljuje se u mnogim oblicima |  Tacno.net

– Znate li da su devojčice je*ive i da na Vajber grupama zlosta*ljaju drugarice jer čitaju knjige i nose naočare? Pre*e da će ih na ekskurziji dro*irati, snimiti go*e i kačiti na internet. Ja ne mogu da spavam jer sam videla prepiske i ne znam koga bih pre tuk*a – napisala je jedna zabrinuta majka na Tviteru.

Cyber nasilje (Cyberbullying): Šta je to i kako ga zaustaviti? | UNICEF  Bosna i Hercegovina

Psiholog i porodični psihoterapeut Radmila Vulić Bojović kaže za domaće medije da je posredi opa*an oblik vršnjačkog na*ilja – psiho*oško na*ilje, te da je takav vid zlosta*ljanja gotovo postao trend u našem društvu podjednako i kod dečaka i kod devojčica.

 

Roditelji, oprez! Sajber nasilje ne poznaje granice/Štaženežele
– Devojčice koje u ovom slučaju čitaju knjige i obrazuju se trpe psihološko na*ilje od vršnjakinja. Zbog ovakvih primera roditelji, društvo i škole treba što pre da reaguju jer je sve otišlo predaleko. Došla su takva vremena kada nema više empatije među decom, pa čak ni među devojčicama, koje su inače osetljivije u vreme puberteta i potrebna im je podrška roditelja, ali i vršnjaka.

Onda dođe do ovakvih primera strašnih pre*nji, što i te kako utiče na njihovu psihu i adaptaciju u društvu, a može ostaviti i ozbiljne posledice na njihove ličnosti – objašnjava Vulić Bojović.

Preporučujemo