Porodica je stvarna kao posledica rađanja dece. Kada se muškarac i žena duboko vole i otvoreno komuniciraju, njihove emocije, sudbina i karakter njihove buduće dece oblikuju se na suptilan način. Naša ponašanja i osećaji imaju značajan uticaj na ovaj proces, bilo pozitivan ili negativan. Nedavno, dr. Sergej Lazarov je održao seminar o očuvanju porodice, iznoseći svoje zapažene stavove na ovu temu.Ovaj ruski psiholog je osamdesetih godina prošlog veka sproveo obimno istraživanje u cilju pronalaženja veze između našeg svetonazora i događaja koji nam se dešavaju. Iznio je sledeće zaključke: Sve svetske religije imaju ulogu u stvaranju, jačanju i razvoju porodica. Nema sumnje da moralne i Božanske zapovesti igraju značajnu ulogu u našoj podsvesti. Porodica je tvorac budućnosti, a budućnost proizilazi iz Božanske energije. Kršeći Božije zapovesti, bilo svesno ili nesvesno, rizikujemo da izgubimo budućnost, što može dovesti do degeneracije porodice i potomstva.

Ljubav predstavlja neprekidnu promenu i samopoboljšanje. Ljubav donosi radost i bol, promene i samorazvoj, a dr. Lazarov tvrdi da najispravniji, ali i najzahtevniji način očuvanja porodice podrazumeva čuvanje ljubavi i kontinuirano raditi na sebi i svom partneru. Kao ilustraciju, dr. Lazarov podelio je priču o roditeljima koji su tražili savet zbog problema svoje ćerke u vezi s mladićem.

Devojka je imala poteškoće u održavanju odnosa s muškarcima i razvoju porodice. Nakon nekoliko meseci veze s momkom, on je prestao da je privlači. Međutim, kada je odlučila da okonča vezu, on je počeo da je ucenjuje, preteći samoubistvom. Dr. Lazarov je objasnio roditeljima da takvo ponašanje mladića ukazuje na njenu duboku emocionalnu vezanost i ljubomoru. Ovakva situacija nagoveštava da je njena emocionalna vezanost za muškarce, seks i porodicu problematična. Prema dr. Lazarovu, ukoliko se ne promeni, šanse za stvaranje zdrave porodice i rođenje zdrave dece su minimalne. Kako bi se rešila ova situacija, kako je naglasio, ćerka i njeni roditelji trebaju ozbiljno razmisliti o promeni sopstvenih karakteristika i pogleda na svet.

Nadalje, dr. Lazarov je istakao da ne smemo popuštati pred ucenjivačkim zahtevima. Prihvatanje takvih zahteva samo bi ojačalo vezanost kako kod mladića, tako i u duši devojke, a situacija bi postala još agresivnija. On je predložio da devojka razmotri mogućnost promene sredine ili pokuša da postigne kompromis sa svojim partnerom. Međutim, naglasio je da su to spoljašnji načini rešavanja problema, te da je ključna unutrašnja promena kako bi se izbegli budući problemi.

Ako trpite neuspehe, to ukazuje da postoji važno gradivo koje treba savladati. Važno je izvući zaključke iz ovih iskustava i ići dalje. Uvredljivost je karakteristična za ponosne i slabe ljude. Ponosna osoba će na kraju postati slaba, a slaba osoba neće moći da izgradi funkcionalnu porodicu.Svaka situacija nam je data kako bismo se razvijali i ne bi se vezivali samo za zemaljsku sreću, zaboravljajući svoju božansku prirodu. Odbijanje ovog razumevanja može dovesti do problema. Često se takvi problemi mogu svrstati pod jednostavnu dijagnozu – gordost ili čak egoizam.

Promena karaktera je težak proces, a jedan od glavnih znakova gordosti je odsustvo želje za promenom i nesposobnost da se promeni odnos prema događajima. Gordost može ograničiti naše zemaljsko “ja” kroz bolesti, nesreće i čak smrt. Patnja treba da nas inspiriše na ljubav, a ne na mržnju. Neuspesi i gubici treba da nas podstaknu na lični razvoj, a ne na osećaj gorčine. Samo zadovoljni ljudi mogu izgraditi zdravu porodicu.U zaključku, dr. Sergej Lazarev deli duboka razmišljanja o očuvanju porodice i ljubavi, naglašavajući da je ključ u promeni karaktera i razvoju ličnosti kako bismo izgradili srećne i funkcionalne porodice.

 

 

 

Preporučujemo