Iako vlasti svake godine izdaju nekoliko upozorenja o tome koji se predmeti smiju prenositi preko granica, građani Bosne i Hercegovine koji putuju u susjedne zemlje, posebice Hrvatsku, ostaju prilično neinformirani i riskiraju plaćanje visokih kazni.

Povećana kontrola
Primjerice, u Hrvatsku ne možete unijeti ni sendvič s narezanim mesom ili jogurt jer u zemlju nisu dopušteni mesni i mliječni proizvodi, pogotovo ljeti kada se pojačavaju i pooštravaju kontrole na graničnim prijelazima.

Dopušteno je do dva kilograma hrane za dojenčad, dječje hrane i posebne hrane koja se koristi iz medicinskih razloga.

Pri ulasku u susjednu Hrvatsku ne smijete unijeti više od dvije kutije cigareta. U suprotnom, one koji se ogluše čekaju “debele” kazne. Tako je zabilježeno da će građanin Bosne i Hercegovine koji nosi šest kutija cigareta biti kažnjen sa 500 eura, nešto manje od 1.000 kilometara.

– Može prevesti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 grama duhana. Možete miješati bilo koji od ovih duhanskih proizvoda, ali ne prekoračite ukupnu dopuštenu količinu. Najavljeno je da se mogu ponijeti i druge dragocjenosti poput parfema, no maksimalno ograničenje je 300 eura po putniku.

Dopušten je uvoz kruha, kolača, keksa, vafla i čokolade, dok se mogu uvesti med, jaja i proizvodi od jaja, meso puževa i žablji bataci, najviše dva kilograma po osobi web stranici Glavne carinske uprave.

Nadalje, ova informacija dostupna je na web stranici Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) BiH, koja upozorava građane da se pripreme za putovanja u Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Tursku. Na primjer, u Crnu Goru se može unijeti 200 cigareta ili 50 cigara ili 100 cigarilosa, jedan litar žestokog pića, dvije litre vina, svježe voće i povrće do pet kilograma, dječja hrana.

posebna dozvola
Osim osobne prtljage i lijekova za osobnu upotrebu, u Srbiju možete besplatno unijeti do 200 komada cigareta, jedan parfem ili jednu litru alkoholnog pića. Za žive životinje, sirovine životinjskog podrijetla, kućne ljubimce potrebne su posebne dozvole…

Raspon penala
Novčanom kaznom od 800 km kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja prikriveno unese ili pokuša unijeti robu na carinsko područje Europske unije, a ako se radi o robi komercijalne naravi ili uvozi ili izvozi robu, ne podnese carinsku deklaraciju za robu ili dio robe koji je propisima zabranjen ili ograničen na 25.000 kilometara.

Primjerice, u slučaju kućnih ljubimaca, kako je objašnjeno na stranicama Carinske uprave RH, kućni ljubimci se mogu kretati neumskim koridorom, ali postoje određena pravila.

BONUS:

Opasni simptomi koje možete vidjeti u toaletima: Dr Radosavljević: Zanemarene bolesti odnose živote u Srbiji
Rak mokraćnog mjehura često je zaboravljena i zanemarivana bolest koja predstavlja ozbiljan zdravstveni problem u Europi i Srbiji.

Prema Europskom udruženju urologa, rak mokraćnog mjehura je peti najčešći rak u Europi, od kojeg svake godine oboli više od 200.000 ljudi. Dr Davorin Radosavljević, predsjednik Udruženja medicinskih onkologa Srbije i direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radijaciju Srbije, istaknuo je da ova bolest u Srbiji godišnje ubije oko 1.000 ljudi, a vrijeme postavljanja dijagnoze bolest Otprilike 2500 građana godišnje. Rak mokraćnog mjehura često se opisuje kao teška i podmukla bolest kojoj se ne posvećuje odgovarajuća pozornost.

U sklopu Svjetskog mjeseca borbe protiv raka mokraćnog mjehura, Srbija se pridružuje inicijativi predstavljanjem murala “Slušaj svoj mjehur” Nikole Radojčića.

U razgovoru s Anom Stamenković i Tomislavom Miletićem, dr. Radosavljević ističe da se o raku mokraćnog mjehura premalo govori te da se treba učiniti više kako bi se bolest otkrila u ranoj fazi. Istaknuo je da ta bolest svake godine ubije oko 1.000 ljudi, a da u Srbiji od nje oboli oko 2.500 ljudi.

Simptomi i rano otkrivanje

“Rak mokraćnog mjehura često se povezuje s pušenjem i više pogađa muškarce. Promjene u boji urina, posebice prisutnost krvi u urinu, odvest će pacijente liječniku, a ključnu ulogu u dijagnostici imaju urolozi”, objasnio je dr. Radosavljević. Osim promjene boje urina, simptomi mogu uključivati ​​poteškoće s mokrenjem, bolove u zdjelici, zimicu, zimicu, vrućicu i gubitak težine.

liječiti

Kad je riječ o liječenju, dr. Radosavljević kaže: “Za velike tumore koji su podložni operaciji, kemoterapija prije operacije može pomoći smanjiti tumor i poboljšati rezultate kirurškog liječenja. Međutim, metastaze su ozbiljnije i kemoterapija ima mali učinak osim što pruža kratkotrajno olakšanje u nekoliko pacijenata.

“Radimo na tome da se inovativni lijekovi nađu na listi lijekova Republičkog fonda za uvrštavanje imunoterapije u liječenje metastatske bolesti, koja ima najveći stupanj dokaza u međunarodnim smjernicama će proširiti listu lijekova i uvrstit će ove lijekove”, dodala je dr. Radosavljević.

Osobna priča Tomislava Miletića

Tomislav Miletić ispričao je svoje iskustvo liječenja raka mokraćnog mjehura, objasnivši da ga je kći odvela kod njega nakon što je primijetio simptome poput peckanja, promjene boje urina i prisutnosti krvi. Nakon prvog pregleda urologa, kemoterapija je nastavljena na Onkološkom institutu. Miletić je naglasio da je bio na liječenju, a devet godina kasnije više se ne liječi već ide na redovite kontrole.

Preporučujemo