Znojenje tokom noći je uobičajeno, posebno tokom letnjih meseci kada su temperature visoke. Međutim, ako primetite da se često budite mokri od znoja, to bi moglo biti znak nekih drugih zdravstvenih problema. Nutricionista je podelila nekoliko razloga zbog kojih se to može dešavati.Većini ljudi je noćno znojenje poznato, i to nije razlog za zabrinutost. Različiti faktori mogu uticati na to da se znojimo tokom noći, kao što su nošenje teže odeće, preterano umotavanje u posteljinu ili visoke temperature. Međutim, ako se često budite zbog toga što su vaša odeća i posteljina natopljene znojem, moguće je da postoji drugi razlog za to.

Noćno znojenje postaje problem kada se znojite toliko da vam je odeća i posteljina potpuno mokra, čak i ako je temperatura u prostoriji niska. Ovaj problem može se javiti i kod dece i odraslih osoba.Dr. Ema Derbišir, nutricionista za javno zdravlje iz Informativne službe za zdravlje i dodatke ishrani, razgovarala je sa časopisom The Mirror o razlozima zbog kojih se noćno znojite. Menopauza.Noćno znojenje često prati menopauzu, period kada prestaje menstruacija zbog smanjenja nivoa hormona.

Dr. Derbišir je objasnila:

  • Menopauza je glavni uzrok noćnog znojenja. Mnoge žene doživljavaju vruće trepće i noćno znojenje pre, tokom i posle menopauze. Ovo se povezuje sa promenama u proizvodnji estrogena i progesterona.

Postoje, međutim, promene u načinu života koje mogu pomoći da se noćno znojenje ublaži, kao što su spavanje u hladnijoj prostoriji i izbegavanje alkohola. Ako ove promene ne donesu olakšanje, važno je konzultovati se sa svojim lekarom kako bi se utvrdili uzroci i razmotrila potrebna terapija.

Studije su takođe pokazale da unos magnezijuma može pomoći u smanjenju vrućih treptaja. Magnezijum se nalazi u orašastim plodovima, semenkama, žitaricama i pasulju, ali četvrtina odraslih žena ne dostiže preporučeni minimalni unos. Zato je važno da, uz savet svog lekara, razmotrite uključivanje multivitaminskih i multimineralnih dodataka u ishranu koji sadrže magnezijum.

Problemi sa hormonima

Noćno znojenje može biti posledica hormonskih problema ili neravnoteže, što može biti posledica različitih stanja. Dr. Derbišir je objasnila:

  • Noćno znojenje može biti povezano sa hormonskim problemima. Pojačano znojenje može biti simptom hipertireoze (visokih nivoa hormona štitne žlezde), dijabetesa ili promena u nivou polnih hormona. Regulaciju telesne temperature kontroliše hipotalamus, koji je deo hormonskog sistema. Disfunkcija hipotalamusa može biti osnovni problem povezan sa hormonskim problemima i može uzrokovati pojačano noćno znojenje.
  • Anksioznost i stres

Kao i kod mnogih problema sa spavanjem, noćno znojenje može biti uzrokovano povećanim stresom i anksioznošću.

Dr. Derbišir je napomenula:

  • Anksioznost, napadi panike i stres često su uzroci noćnog znojenja. Neravnoteža minerala često se javlja kod osoba koje često imaju problema sa znojenjem. Ispitivanja su pokazala da znoj sadrži visoke koncentracije kalijuma, natrijuma, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.

Zbog toga, zdravstveni stručnjak preporučuje unošenje hrane bogate kalijumom, kao što su banane, krompir, tamno lisnato povrće i citrusi. Takođe, namirnice koje sadrže magnezijum uključuju bademe, indijske oraščiće, spanać, pasulj i semenke bundeve. Kalcijum se može naći u mleku, jogurtu, bademima, brokoliju, dok gvožđe možete uneti putem crvenog mesa, integralnih žitarica i pasulja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preporučujemo