Britanska dama Anja Pančal (36) veći deo svog odraslog života provela je u samoći i smatra sebe “izolovanom”, jer, iako žudi za partnerom, nikada nije bila na sastanku i izbegava izlaske. Ona još uvek čuva svoju nevinost i nikada nije iskusila poljubac s muškarcem, a to je rezultat njenog dugogodišnjeg suočavanja s socijalnom anksioznošću.Socijalna anksioznost je duboko uticala na njen život, a priznaje da je tek u svojoj 22. godini počela graditi prijateljstva. Osim toga, trauma iz detinjstva je ostavila dubok trag na njenom samopouzdanju, što je čini nespremnom za susrete s muškarcima i doživljava ih kao zastrašujuće.

Iako su mnogi Britanci iskusili seksualne odnose do svoje 17. ili 18. godine, prema Nacionalnom istraživanju o seksualnim stavovima i životnim stilovima, Anja sada radi na prevazilaženju svoje socijalne anksioznosti kako bi doživela svoj prvi poljubac, uspostavila romantičnu vezu i izgubila nevinost. Ona je izjavila: “Nikada nisam imala hrabrosti razgovarati s muškarcem, a kamoli ići na sastanak – ne bih znala šta da kažem.” – “Trauma iz mog detinjstva ostavila je dubok trag na meni i propustila sam tinejdžerske godine. Tek sam u svojim dvadesetima počela stvarati prijateljstva preko Facebook grupe za samce. Iako je prošlo dosta vremena, društveni događaji me još uvek plaše”, dodala je.

“Kada sam napokon uspostavila prijateljstva, to je bilo nevjerojatno. Mogla sam izaći, provoditi vrijeme s njima, ići u kino, ili otići u lokalni pub na piće ili večeru. Bilo je lijepo”, rekla je.Tijekom svojih dvadesetih godina, Anja i njen mali krug prijatelja pokušavali su izlaziti u lokalne klubove, što je bilo za nju zastrašujuće iskustvo. Dok se pripremala za te izlaske, nikako nije mogla razgovarati s muškarcima. Nikada nije imala hrabrosti stati na plesni podijum i često je ostajala izvan fokusa.”Muškarci koji su mi se približili bili su prilično privlačni, ali nisam imala hrabrosti čak ni za razgovor s njima, a kamoli za poljubac ili intimnost”, priznala je.

Anja je pokušala koristiti aplikacije za upoznavanje kako bi pronašla partnera, ali je bila suočena s muškarcima koji su je kontaktirali samo zbog seksa. “Svi moji prijatelji su u braku i imaju djecu, a ja se osjećam kao da živim u njihovoj sjeni. Nikada nisam doživjela onaj romantični poljubac koji vidimo u filmovima. Osjećaj da još uvijek čuvam nevinost u mojim godinama je čudan. Moji roditelji su u braku već 40 godina i samo žele da budem sretna, ali s pravom osobom”, rekla je Anja.

“Želim vezu koja je dublja od fizičke privlačnosti, ali da bismo došli do toga, prvo moram prevladati svoj strah od druženja s muškarcima. Bojim se da ću doći do točke kada ću žaliti što nisam pokušala pronaći partnera, ali još uvijek radije provodim subotnje večeri kod kuće nego izlazim van na piće. Samo razmišljanje o fizičkom odnosu s muškarcem izaziva mučninu”, dodala je.Anja vjeruje da žene njezinih godina koje su imale više partnera nisu u pravu, vjeruje da bi seks trebao biti isključivo izražaj ljubavi između dvoje ljudi, a ne samo zadovoljstvo kao u slučaju seksa za jednu noć.Nada se da će uskoro imati više sreće u ljubavi.

“Znam da moram promijeniti svoj način ponašanja ili ću žaliti kad starim. Voljela bih upoznati nekoga jer ne želim ostati uskraćena za ljubav u svom životu”, zaključila je.

Preporučujemo