Vjerovatno ste u nekom trenutku svog života naišli na priče ili prikaze zlatnih lavova koji čuvaju ulaze u kuće. Danas ćemo se fokusirati na pitoreskno selo koje se smjestilo duboko u srcu Srbije, obasjano raskošnim detaljima i fascinantnim pričama. Istočni krajevi Srbije su dom prosperitetnih vlaških zajednica, a unutar tih zajednica sjaji selo Gomilica, koje se već nekoliko godina ponosi titulom najbogatijeg sela u Srbiji. U neposrednoj blizini ovog sela, ponosno se uzdiže čuvena Slavkina kuća, impozantno zdanje sa čak trideset soba, svaka obojena u različitu nijansu boje. Štaviše, gastarbajtersko selo Draginje, smješteno blizu Šapca, nedavno je postalo jedno od najluksuznijih mjesta u zemlji.

Nedavno, selo se transformiralo u raj luksuza i izobilja, gdje se na svakom koraku susrećete s veličanstvenim vilama, okruženim elegantnim kapijama i raskošnim bazenima, čija je cijena počinjala od ne manje od 20.000 evra. Ovaj trend navodno su pokrenuli gastarbajteri iz susjednog grada, koji su se trudili nadmašiti jedni druge u izgradnji većih i grandioznijih domova. Životinje koje su nekad krasile ove posjede, kao što su labudovi, konji, sokoli i lavovi, danas su postale staromodne, ustupajući mjesto brendiranom dekoru poput “Versace” zavjesa koje krase ove predivne kuće. Nadalje, način gradnje kuća doživio je značajne promjene.

U prošlosti su kuće na ovom području bile izgrađene isključivo od bijelog kamena. Međutim, trenutni trend je da ljudi ulažu u sebe, nešto više nego u monumentalne posjede. Upotreba žutog zlata više nije u modi, a stanovnici Draginje sada isključivo favorizuju “belo” i ništa drugo. Unatoč svojoj veličini, ove kuće često su puste veći dio godine, osim tijekom kratkog ljetnog razdoblja kada njihovi vlasnici dolaze natrag u svoje rodno mjesto. U srcu sela kruže priče da se međusobno natječu čija će kuća biti ljepša i veća.

Preporučujemo