Doktor Emir Solaković, renomirani zdravstveni stručnjak čije je stanište u Bosni i Hercegovini, stekao je reputaciju kao osoba koja u izražavanju svojih mišljenja ne stidi koristiti izravan pristup.

Kada je riječ o pružanju savjeta o zdravlju, Solaković to čini s entuzijazmom i energičnošću. Tokom jednog gostovanja na televiziji prije nekoliko godina, podijelio je svoj jednostavan, ali oštar savjet na temu pravilne ishrane za žene koje teže očuvanju zdravlja i vitke linije.

“Kada započinjete dan, prvo popijte šolju čaja – bilo kojeg. Taj napitak će isprati toksine nakupljene tokom noći. Zatim, uzimajte jaja. Za žene, savršen doručak je kajgana od 3 belanca i jednog celog jajeta, što čini 10 grama proteina. Muškarci, s druge strane, trebaju konzumirati kajganu od 5 belanaca i jednog celog jajeta. Ne zaboravite na unos masti, jer su one ključne za vaš organizam. Ako želite zdrave masti, slobodno dodajte malo maslinovog ulja na kajganu.

Koža, obrve, kosa, nokti – sve su tograđeni od belančevina, a sve to možete dobiti bez hleba. Jedite ovo svaki dan.

Vašem mozgu je potreban šećer, ali ne bilo koji. Preporučujem da skuvate zob i dodate nekoliko kockica tamne čokolade, a zatim stavite i nekoliko suvih šljiva. Organizam će vam zahvaliti za ovaj doručak jer zob ima supstancu sličnu majčinom mleku, koju nijedna druga namirnica ne sadrži.

Izbegavajte pahuljice – to je smeće, čisti šećer. Umesto toga, kuvajte čist ovas ili zob poput pšenice. Nakon toga, možete slobodno popiti crnu kafu bez šećera kako biste stimulirali pražnjenje creva. Tek tada ćete biti spremni za dan. Moći ćete izdržati 6 sati bez problema, a vaš organizam će besprekorno funkcionisati.

Ako pojedete kiflu, to je isto kao da ste pojeli šećer. Organizam neće primetiti razliku, jer ga vari kao šećer. Što je belji hleb, to je veće smeće. Ako volite hleb, birajte onaj sa semenkama, ali pravi crni hleb, bez boja i dodataka. Ali ograničite unos na maksimalno 2 kriške.

Solaković tvrdi da nikada nije sreo debelu osobu koja redovito doručkuje. Po njemu, pretili ljudi često preskaču doručak, malo se kreću i jedu obilno i kasno, gotovo kao da ubacuju hranu u pećinu, a ne u usta.”

Preporučujemo